Ett hårt arbete

Hon är alldeles nybakad som egen företagare och älskar att för en gång skull vara osocial. Ise Ljungqvist bestämde sig efter 22 år i klädesbutik för att börja baka knäckebröd.

Runt. Ise Ljungqvist tar hjälp av ett tupperwarelock för att få till de runda formerna.

Runt. Ise Ljungqvist tar hjälp av ett tupperwarelock för att få till de runda formerna.

Foto: Foto: Paula Zielinski

Ekonomi, näringsliv & finans2009-11-03 00:00
Tänk vad en dålig fot och fika med vänner kan påverka någons liv. Nu står hon i sitt alldeles nybyggda bageri på gården i Hejde och knådar deg, med bara katten utanför fönstret som sällskap.
Inte så mjölig
Ise Ljungqvist är inte jättemjölig när hon öppnar dörren, men hon har en sjal över håret och bär pösiga pyjamasliknande byxor. Bageriet ser inte riktigt ut som jag tänkt mig. Det är en tillbyggnad till boningshuset och ser just inte ut som något annat än en tillbyggnad, kanske ett förråd. Av någon anledning hade jag tänkt mig något stenigt, vitt hus, kanske lite avsides.
Innanför första dörren finns en fin toffelsamling för besökare som måste ta av sig sina skor och ytterkläder. Innanför nästa dörr finns det lilla lagret och innanför den tredje dörren själva bageriet.
Över en fika
Klockan är fortfarande ganska tidigt på förmiddagen och Ise har just börjat baka, så någon bagerivärme finns ännu inte i den lilla lokalen.
Ise Ljungqvist har aldrig tidigare tänkt på att starta eget. Däremot har hon alltid gillat att baka.
Det var över en fika med några bekanta som en ur sällskapet uttryckte att det saknades gotländskt knäckebröd på marknaden jämte alla andra gotländska delikatesser.
Ändrat recept
- Det kan väl inte vara så svårt tänkte jag, berättar Ise.
Hon började testa att baka knäckebröd efter ett recept hon hade hemma, men det ändrades direkt då hon inte tyckte det var bra.
- Sedan dess har jag gjort egna blandningar.

Vad fick dig att ta steget till att bli egen?

- Jag har en dålig fot som jag opererat flera gånger, och som jag fortfarande har problem med. Det blev tungt att stå och gå hela dagarna i butiken, så det var väl en bidragande orsak.
Först hade hon planer på att starta en garnaffär men de planerna sprack när hon inte kunde hitta någon lämplig lokal inne i stan.
Festbröd
- När min sambo fyllde 50 år så hade vi fest här hemma och jag stod för själva mathållningen. Då frågade jag honom om jag inte skulle baka lite knäckebröd eftersom det fanns lite tid över. Så det gjorde jag och det blev hög impfaktor, berättar Ise som menar att det påverkade henne till att ta steget fullt ut.
2008 gick hon en starta-eget-utbildning. Utbyggnaden gjordes och i mitten av juli i år satte hon igång att baka.
Den sista augusti var första gången hon levererade till butik och nu har hon sju butiker på ön som säljer hennes knäckebröd, och flera förfrågningar från fastlandet.
Paketeringsfråga
- Jag måste bara lösa paketerings- och transportfrågan först.
Förutom själva byggnaden har hon investerat lite drygt 100 000 kronor i firman. Anledningen till att hon inte riktigt räknar med byggnaden är för att den hör ihop med huset och förutom bageriet även inrymmer ett gästrum.
Ise har två ugnar som hon köpt begagnade, fast hon använder bara den ena. Kavelmaskinen är stor och kostade 50 000 kronor, men den underlättar så klart arbetet något enormt.
- Fast jag kavlar ändå lite för hand på slutet för att få knäckebrödet så där riktigt tunt.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!