DG ville stänga ute Gotlandsbåten

I det första anbudet som Destination Gotland lämnade till Trafikverket krävde man att nuvarande hamnavtal måste gälla. I princip att stänga dörren för Gotlandsbåten att få använda färjeläge 5 och 6.

ny ambulanshelikopter visby hamn gotlandsfärjan destination gotland

Upphovsrätt: Petra Jonsson 0736-738373                                   
Får ej vidareutnyttjas utan tillstånd från upphovsman.
Kontakt:
Fotograf Petra Jonsson
0736-738373  0498/202412
petra.jonsson@gotlandstidningar.se


















Får ej vidareutnyttjas utan tillstånd från upphovsrättsman. Kontakt: Petra Jonsson Gotlands Tidningar
petra.jonsson@gotlandstidningar.se
mobil 0736-738373

ny ambulanshelikopter visby hamn gotlandsfärjan destination gotland Upphovsrätt: Petra Jonsson 0736-738373 Får ej vidareutnyttjas utan tillstånd från upphovsman. Kontakt: Fotograf Petra Jonsson 0736-738373 0498/202412 petra.jonsson@gotlandstidningar.se Får ej vidareutnyttjas utan tillstånd från upphovsrättsman. Kontakt: Petra Jonsson Gotlands Tidningar petra.jonsson@gotlandstidningar.se mobil 0736-738373

Foto: Petra Jonsson

Ekonomi, näringsliv & finans2014-05-01 06:00

I en mejlkonversation mellan Tomas Lundgren på Trafikverket och Destination Gotlands VD Christer Bruzelius framgår att rederiet velat ha med en formulering som generellt sett skulle bibehålla nuvarande hamnavtals villkor, en sådan skrivning skulle stänga ute konkurrenten Gotlandsbåten från färjeläge 5 och 6.

"Trafiklösningen lämnas under förutsättning att nuvarande hamnavtals villkor kan bibehållas", stod det.

– Huvudsyftet med formuleringen var av generell karaktär beträffande framtida investeringar i hamnanläggningar och inte specifikt riktad mot Gotlandsbåten, säger Christer Bruzelius.

Nuvarande avtal löper ut 2015. Gotlandsbåten har krävt plats vid färjeläge 5 och 6 redan i sommar, och har också hotat att dra Region Gotland till Konkurrensverket om man inte får plats där. Detta eftersom färjeläge 4, vid Holmen, är dåligt sett ur trafiksynpunkt. Bilar och passagerare måste ta sig genom inre hamnen för att komma till och från båten.

Men Trafikverket godkände inte skrivningen i anbudet och krävde att meningen skulle strykas. Vilket också gjordes.

– Jag tror inte att det är bra att blanda olika rederier vid färjelägena. För vår del handlar det nu bland annat om säkerheten kring bunkringen av naturgas. Tillstånd som vi tror är enklare att få om vi har egna platser i hamnen. Det blir ännu viktigare när det nya avtalet börjar gälla att vi har en klar och tydlig uppdelning i hamnen med klara skyddsområden, och det är en förutsättning för lika korta hamnuppehåll som idag, säger Christer Bruzelius.

På onsdagen avslöjade Helagotland.se att Region Gotland inte har för avsikt att ge efter för Gotlandsbåtens krav om att få använda färjeläge 5 och 6 i sommar.

Christer Bruzelius:

– Jag har egentligen inga kommentarer till det, annat än att vi har ett avtal med Region Gotland som gäller. Vi har också en överenskommelse om att hjälpa Gotlandsbåten att iordningsställa färjeläge 4 förutsatt att vi också kan använda fyran som ett reservläge för våra fartyg.

Gotlandsbåten har inte velat kommentera det faktum att Region Gotland håller fast vid att den tidigare överenskommelsen om färjeläge 4 gäller.

– Jag vill inte spekulera i vad det betyder just nu. Jag vill se själv vad regionen skriver innan jag har några kommentarer, säger Gotlandsbåtens vd Lars Meijer till Helagotland.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!