Tvisten mellan Konsumentombudsmannen (KO) och Gotlandsbåten har hållit på i flera månader. Nu har KO svarat Allmänna reklamationsnämnden (ARN) och de säger fortsatt att Gotlandsbåten borde ha ersatt sina resenärer och bokat om dem med andra bolag.
Gotlandsbåten å sin sida menar att det inte varit jäömförbara villkor mellan deras bolag och Destination Gotland. Bland annat för att DG:s priser är högre, de kör med andra fartyg och från en annan hamn.
Men KO pekar bland annat på en annons som Gotlandsbåten gjort. Där menar man att bolaget tvärtom visar att det faktiskt varit jämförbara villkor.
Det handlar om "priskrigsannonsen" där Gotlandsbåten sänker priserna på sina biljetter som svar på DG:s 95-kronorskampanj.
– Vi tycker att Gotlandsbåten haft skyldighet att omboka och ersätta sina kunder när transporterna ställts in, säger Cecilia Tisell vid Konsumentverket.
KO säger vidare att ARN bör tolka EU-lagstiftningen. De har bifogat mejlväxling med Europeiska kommisionen och menar att det är något som ARN bör prova om man skulle välja att ta upp ärendet.
– I sista hand är det EU-domstolen som tolkar den. Men vi menar att den instans som får frågan är också behörig att prova EU-frågan, säger Cecilia Tisell.
Även om Gotlandsbåten skulle fällas behöver bolaget inte nödvändigtvis ersätta kunderna. En så kallad rekommendation från ARN är inte bindande. Cecilia Tisell säger dock att 75-80 procent av bolagen följer rekommendationerna från ARN.
– De flesta bolag lyssnar, säger hon.
Ralph Axelson, tillträdande vd för Gotlandsbåten, säger att det är för tidigt att spekulera om en process och om Gotlandsbåten i så fall skulle följa ARN:s rekommendationer.
– Nu får vi se om det blir någon process. Vi måste först se var det här landar. Vi har olika syn på det här och det har vi haft hela tiden, säger Ralph Axelson.
– Utifrån vårt perspektiv måste rätt bli rätt. Det är ingen dramatik i det här.