17 mister jobbet på Destination Gotland

17 av de 28 som varslades vid Destination Gotland i våras har nu fått sina uppsägningar.
Enligt rederiet beror uppsägningarna på arbetsbrist, ett skäl som facken anser inte stämmer.
- Det går i ett hela tiden. Ibland hinner man inte ta en klok lunch, säger Siwert Lindstedt vid Seko Sjöfolk.

Ekonomi, näringsliv & finans2005-09-08 06:00
När de nya stora snabbfärjorna sattes i trafik gjordes en omorganisation, men enligt Destination Gotland har man efter hand upptäckt att nya rationaliseringar är möjliga. I början av året började man skissa på en ny organisation och i våras varslades 28 personer om uppsägning. Förhandlingar om neddragningarna inleddes med Seko Sjöfolk och Fartygsbefälsföreningen.
Genom omplaceringar och pensionsavgångar har antalet som sägs upp minskats. Men ändå är det 17 personer som mister sina jobb. Av dem tillhör 13 Seko Sjöfolk och 4 Fartygsbefälsföreningen.
- Vi har haft mycket svårt att sätta något emot i förhandlingarna, eftersom Destination Gotland hela tiden hävdat att det råder arbetsbrist, säger Siwert Lindstedt.

Missnöje
Enligt facket finns det ingen brist på uppgifter, snarare tvärtom. Med snabbare färjor blir tiden att ge service åt passagerarna kortare, och mellan turerna ska utrymmena städas.
- Många känner att de inte gör ett bra jobb längre. De unga pratar om att plugga istället och andra om att söka nytt jobb. Men ett fast jobb är trots allt ett fast jobb, konstaterar Siwert Lindstedt.
Den nya organisationen införs den 18 oktober. I den finns befattningarna husfru och köksmästare inte kvar, yrken inom Fartygsbefälsföreningens område.
Förhandlingarna om de befattningarna berörde 12 anställda och av dem sägs 4 upp. Några av köksmästarna har accepterat tjänst som kocksteward, en befattning utan arbetsledande uppgifter. Som kocksteward tillhör man inte längre Fartygsbefälsförbundet.

Kraftiga försämringar
- Det innebär kraftiga försämringar, en lönesänkning med upp till 3 000 kronor i månaden och försämrade pensionsvillkor, säger Hans Dieter Grahl, ombudsman vid Fartygsbefälsföreningen.
I den nya organisationen blir intendenten den enda arbetsledaren för cateringverksamheten på färjorna. Det tycker Fartygsbefälsföreningen är orimligt.
- Och vi har fått rätt. Destination Gotland återkom för 14 dagar sedan och ville förhandla om att inrätta en tjänst som assisterande intendent, säger Hans Dieter Grahl.

Bibehållen säkerhet
- Vi har gjort en intresseförfrågan bland befälen. Det är främst på trafiken till Nynäshamn som en assisterande intendent behövs, säger Destination Gotlands personalchef Leif Pettersson.
Facken är överens med rederiet om att personalminskningarna inte påverkar säkerheten ombord. Färjorna ska ha en bemanning på minst 32 personer när passagerarantalet är över 1 200 personer, och det klarar man även med den nya organisationen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!