Region Gotlands ekonomidirektör Åsa Högberg tycker att förutsättningarna för att Region Gotland ska klara det ekonomiska resultatet ser goda ut – det vill säga om nämnderna håller budget.
Men så ser inte verkligheten ut. Prognosen säger att nämndernas minusresultat kommer att ligga på 38 miljoner kronor vid årets slut. Störst minus finns hos hälso- och sjukvårdsnämnden, 25 miljoner kronor, och socialnämnden, 20 miljoner kronor.
– Det är klart att om verksamheten inte klarar att hålla ihop inom den ram som man har tilldelats så är det problematiskt, säger hon.
Vid samma tid förra året låg nämndernas förväntade resultat på nästan exakt samma nivå, då räknade man med minus 47 miljoner kronor. I slutändan minskades det och nämnderna gick back 2 miljoner kronor.
– Så totalt sett kan man i princip säga att de gick ihop eftersom vi pratar om 4,5 miljarder kronor i omslutning, säger hon.
Resultatet för 2018 beräknas bli plus 127 miljoner kronor, till stor del tack vare fastighetsförsäljningar. Men samtidigt äskar nämnder och förvaltningar sammanlagt 134 miljoner kronor för nästa år. Vilket politikerna ska ta ställning till under tre dagars förhandlingar på Gåsemora på Fårö.
– Det är tufft och det finns behov i verksamheterna. Nu ska vi prioritera rätt hårt, konstaterar Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande.
Bland de investeringar som nämnderna vill ha pengar till finns bland annat en nybyggnation av Alléskolan i Visby och en ny korttidsenhet.
Också Hemsebadet, som vid en upprustning beräknas kosta 47 miljoner kronor och vid en nybyggnation 150 miljoner kronor, är något som politikerna ska ta ställning till.
– Vi har konstaterat att vi behöver ha ett bad på södra Gotland. Det är min förhoppning och ambition att vi ska kunna säkerställa Hemsebadet, säger Meit Fohlin.
Regionen har nu kommit halvvägs i sitt sparpaket på 170 miljoner kronor. Under nästa år ska de sista 55 miljonerna bort. Om det finns ett behov av fortsatta nedskärningar också efter 2019 låter Meit Fohlin vara osagt. Det beror på många saker som hur höga de statliga stöden blir och kostnadsökningen i vården.
Men en sak kan hon säga:
– Vi kommer nog att behöva fortsätta hålla igen.
Den 16 maj presenteras budgetförslaget för gotlänningarna.