Moving Floor går ihop med kinesiskt företag

Nu står det klart att gotländska Moving Floor går samman med en stor kinesisk grisproducent. "Detta blir en jätteresa för oss", säger vice vd Katja Lindvall.

Peg Söderberg, vd Moving Floor, skakar hand med Mr Zhang från kinesiska företaget Xiangcun.

Peg Söderberg, vd Moving Floor, skakar hand med Mr Zhang från kinesiska företaget Xiangcun.

Foto: Katja Lindvall/Moving Floor

Ekeby2019-11-19 13:01

Sedan år 1995 har det gotländska bolaget Moving Floor arbetat med att utveckla självrengörande golv till grisar och kalvar. I dag går det att hitta deras teknik på flera internationella lantbruk och nu tar företaget ytterligare ett stort steg. 

Ägarna Peg Söderberg och Katja Lindvall åkte till Kina den 12 oktober för att signera ett nytt avtal. Den här gången gällde det inte bara en golvinstallation på en gård, utan avtalet är också starten för ett samägt bolag. 

Detta tillsammans med den kinesiska grisproducenten Xiangcun. Det nystartade bolaget kommer att bedriva både tillverkning av golven och försäljning.

– Det känns fantastiskt känslomässigt. Det har varit en lång resa och vi har pratat med ett antal olika partnerföretag. Det har handlat om att hitta rätt partner och nu har vi äntligen gjort det, säger vice vd:n Katja Lindvall.

På måndagen den 18 november kunde de gå ut med att avtalet nu har gått igenom. 

Moving floors krav i jakten på en bolagspartner har främst varit att den ska vara kapitalstark, ha god branschkunskap, ett nätverk samt bra politiska kopplingar. Katja Lindvall framhäver också att det i grund och botten handlade om att hitta någon som tror på deras teknologi.

Det verkar det som att flera kinesiska företagare gör. 

Hittills har det gotländska bolaget redan installerat sina självrengörande golv på fyra lantbruk i landet. De senaste två tillskotten skedde så sent som den 17 oktober i år då gotlänningarna signerade ett nytt avtal med två gårdar på ön Hainan. Den affären innebar en omsättning på sex miljoner kronor för Moving Floor.

– De har varit väldigt positiva till våra golv. De är intresserade just av miljöaspekten och framför allt för att de kan spara vatten. Vi har den stora marknaden i Kina. Varannan gris i världen finns i Kina, säger Katja Lindvall.

Med en kinesisk partner i det samägda bolaget hoppas hon och hennes syster Peg Söderberg att Moving Floors kapacitet ska öka, samt att det ska leda till en ökad omsättning. 

Exakt hur mycket de kommer att tjäna på det aktuella avtalet är dock svårt att säga redan nu, menar Katja Lindvall. 

– Det är ett mått vi får återkomma med. Inkomstsmässigt är det svårt att säga förrän man väl är igång, säger hon.

Förra året hade Moving Floor en årlig omsättning på 3,5 miljoner kronor.

Det självrengörande golvet rengörs automatiskt femton gånger per dygn.
Det självrengörande golvet rengörs automatiskt femton gånger per dygn.
Karta: Ekeby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!