I nästan 20 år har makarna Irma och Rolf Sahlin omvandlat den gamla bensinstationen i Ekeby till ett kreativt krypin. Nu är de redo att lämna över stafettpinnen, och det unika huset ligger ute till försäljning. "Irmas hantverk och Hoven Droven" har förbipasserande tidigare kunnat utläsa på fasaden, men efter en frostspränning har det dock enbart stått "Hoven Droven".
– Det betyder ungefär huller om buller, min far använde alltid det uttrycket, säger Irma Sahlin.
Hon är ursprungligen från Norrland, och det är en kombination av det och hennes väveri som gett verksamheten sitt namn. För till trasmattor krävs trasor, och i det lilla huset finns en hel uppsjö av sådana, något man kan kalla hoven droven.
– Får inte jag väva dör jag, skrattar Irma.
Vävstolar kommer nu flyttas till makarnas hem, ett stenkast bort i samma socken. De stänger inte heller dörren för att det faktiskt kommer finnas möjligheter till fika där i stället framöver. Sedan övertagandet 2007 har många hittat till det speciella huset mitt på ön. Här har det hållits konserter, bland annat är det en som makarna väl minns:
– Smaklösa var ute i trädgården och hade konsert, det var säkert 700 personer i publiken och folk satt sönder stolar och bord, skrattar Rolf.
Annars är det många cyklister som tittat förbi, berättar Irma. Hon menar också att det är dem som är anledningen till att det också finns kafé i huset.
– Vi brukar säga att det är cyklisternas fel, de kom förbi här och frågade "kan ni inte bjuda på något".
Med det innefattade Irmas hantverk och hoven droven också kafé, något som sedan dess varit till glädje för bygdens äldre damer, som varje tisdag har "tantafton" i lokalen.
– Irmas saffranspannkakor lär vara de bästa på hela ön, utbrister Rolf.
De båda intygar att inte alltför många människor hittat till platsen, förutom cyklister och Ekeby-bor har det kommit några tyskar under årens gång.
– Ekeby är ingen metropol direkt, men det måste få finnas det också, säger Rolf.
Han tillägger:
– Man passerar om man får lust att ta en annan väg till Slite.
Känslorna är tudelade när de nu gör sig redo för att skiljas med huset, uppger de båda.
– Nu ska vi vila oss lite, sen sätter vi igång igen. Annars går vi väl under, säger Rolf och skrattar.
För det har knappast varit lugn och ro sedan makarna fick köpa huset. Där kaféet finns var det en sophög, berättar Rolf. Sedan dess har det vuxit fram ett färgglatt potpurri inspirerat av rysk allmoge i kafédelen, ett trapphus som för tankarna till Medelhavet, och en drakbeklädd lekstuga likt en asiatisk pagod.
Men på mäklarannons-språk är bostaden 95 kvadratmeter, med 65 kvadratmeter biarea, och har sju rum. Utgångspriset är satt till två miljoner kronor. Om någon skulle hugga på erbjudandet hoppas makarna att det fortsätter vara någon form av verksamhet i lokalen. Annars är det slut med saffranspannkakor den sista september, när makarna stänger igen för säsongen. Det om huset blir sålt, vill säga. Förblir det i stället i makarnas ägo kan det mycket väl serveras pannkakor och vävas mattor i huset fortsättningsvis.
– Då kanske vi gör en säsong till, säger Irma och skrattar.