Familjen Lindvall i Ekeby har företagandet i blodet. FrÄn grisproduktion, innovationer inom lantbruket och inlagda grönsaker stÄr handsprit i dag för halva omsÀttningen. Resan började nÀr Pia och maken Tommy, som gick bort för fyra Är sedan, hade 250 suggor. Idén föddes att förenkla hanteringen och företaget Moving Floor bildades, med lansering utomlands.
â NĂ€r vi behövde lĂ„na pengar bjöd vi bankmannen pĂ„ middag och pĂ„ mina inlagda gurkor. Bankmannen sa: "HĂ„lla pĂ„ med grisar, nĂ€r det Ă€r gurkor du ska satsa pĂ„", sĂ€ger Pia Lindvall i solen utanför det som en gĂ„ng var tillredningskök för maten till grisarna.
DÄ, för 15 Är sedan, hade yngsta dottern Wenke inget sommarjobb. I liten skala började hon och Pia lÀgga in gurkor. Verksamheten vÀxte med tomatchutney och inlagda morötter, under företagsnamnet Gutö delikatesser. Men för ett Är sedan slog pandemin till och ryckte undan mattan.
â Destination Gotland var min största kund, sĂ€ger Pia Lindvall och berĂ€ttar hur 90 procent av marknaden försvann nĂ€r antalet passagerare sjönk drastiskt.
Bristen pÄ handsprit var akut i hela landet och idén föddes att utöka sortimentet med handsprit. MÀngder av tillstÄnd krÀvdes för att fÄ lov att hantera alkohol, bland annat frÄn Skatteverket och rÀddningstjÀnsten, men allt gick vÀldigt snabbt och bara veckor senare fanns de första flaskorna ute i handeln.
â Det tog en jĂ€kla fart med en gĂ„ng. Pang, sĂ„ var vi igĂ„ng, sĂ€ger Pia Lindvall och berĂ€ttar hur hon tillsammans med döttrarna Wenke, Peg och Katja provade fram nya sorter, alla döpta efter gotlĂ€ndska orter.
FÄrö sjöbod, Burgsvik kanel och nybryggt kaffe, coronapandemin skapade marknaden, som vÀxte med ÄterförsÀljare inte bara pÄ Gotland.
â I höstas fick vi en stor affĂ€rskedja med ett 60-tal butiker. Det sĂ„lde sĂ„ det visslade om det, sĂ€ger Pia Lindvall och berĂ€ttar hur tillverkningen gĂ„r till.
I köket dÀr sex kilometer ledningar en gÄng fördelade maten vidare ut till grisarna tas 1 000 liter etanol in i tankar. Den Àr denaturerad och hÄller 95 procent, men blandas i dunkar för hand med vatten och eteriska oljor till 75 procents styrka.
â Vi hĂ€ller upp 20 liter i en 25-litersdunk och jazzar med den pĂ„ magen till bra musik, sĂ€ger Pia Lindvall och skrattar.
Hon berÀttar att det blir 60 smÄ pumpflaskor av varje omgÄng och att handspriten med rÄge har ersatt tappet frÄn de inlagda grönsakerna, som fortfarande görs i samma kök.
â Det Ă€r kul med handsprittillverkningen, för folk Ă€r sĂ„ positiva, sĂ€ger hon och berĂ€ttar att hotell och andra verksamheter som bestĂ€llt har egna etiketter och dofter.
En satsning gjordes ocksÄ i vintras pÄ handsprit till större skidorter, med bland annat dofter av bergamott och tallbarr, nÀr orter som à re, Vemdalen och FunÀsdalen fick egna namn och etiketter. Nu ska ocksÄ en egen gotlÀndsk tvÄl tas fram.
Pia Lindvall Àr vd, men hon hoppas att döttrarna ska ta över, liksom att pandemin snart ska vara över. DÀremot tror hon att marknaden för handsprit kommer att finnas kvar.
â Jag hoppas att vi har lĂ€rt oss och tĂ€nker mer pĂ„ hygien och renlighet, sĂ€ger hon.
Att ha gÄtt frÄn grisproducent till konserverade grönsaker och fabrikör i handsprit har styrts av rena tillfÀlligheter.
â Man fĂ„r vara öppen och bjuda in till det som ges. Vad som blir nĂ€sta grej har man ingen aning om, sĂ€ger hon.