Susanne "Sussi" Redig är ledamot i Gotlands LRF-styrelse med ansvar för mat och livsmedel. Hon driver också Härdarve gård i Eke där hon och hennes man Roger Lundberg säljer mjöl, skinn, nöt- och lammkött.
Drömmen vore att på något sätt arrangera hållbara och ursprungsmärkta matupplevelser i naturen, tyckte Sussi och kompisen Anna Söderström. Resultatet ebbade under våren ut i "Det tjuriga lammet". Coronatrenden att umgås utomhus passade bra med att matgäster här får inta sin middag under bar himmel vid havet.
– Det är inte en restaurang utan mer tänkt som en utomhusupplevelse med mat i kombination med naturturism, förklarar Sussi Redig.
Mötet med den som fött upp djuret, odlat grönsaken eller bryggt drycken är kärnan i satsningen.
– Att få träffa producenten vid bordet är det viktigaste. Efter att ha drivit gårdsbutik har vi märkt vad som händer när man kan förklara matens ursprung helt transparent och visa var djuren ätit och sovit. Jag fattade inte tidigare hur mycket det uppskattas av folk. Det har blivit väldigt många "jahaaa", säger Sussi.
Anna Söderström är utbildad konditor och studerar hållbar destinationsutveckling vid Campus Gotland.
– Vi vill göra något som dels är hållbart, dels använda närproducerad mat och dryck så mycket det bara går, säger hon.
Till gården i Eke hör en hel del mark, så det var bara att välja och vraka var Det tjuriga lammet skulle få ligga. Efter att ha studerat vindriktningar och solens riktningar fastnade Sussi och Anna för ett par bildsköna gamla strandbodar vid stranden i Gansviken.
– En gäst sa att här nere är så vacker att det inte ens går att måla, säger Sussi.
Kuststräckan är en av Gotlands mindre exploaterade och bjuder in till långa vandringar, vilket de vill pusha besökarna att göra.
Det som serveras ska givetvis vara från Gotland i möjligaste mån.
– Vi är så bortskämda på ön med vårt eget kött, ägg, rapsolja och grönsaker. Det enda vi inte lyckats få in är gotländskt rödvin, säger Sussi.
Över sommaren hålls middagarna med en mat- och en dryckesproducent två kvällar i veckan. Planen är att kunna arrangera dem över hela året i någon form.
– Vi vill hålla det till max 12 gäster per middag. Då blir samtalen och frågorna vid borden som bäst när man får träffa den som tagit fram maten, säger Anna Söderström.