– När vi rökdyker eller tar oss upp på ett tak som brinner, då är det bara oss själva det hänger på hur bra säkerheten är. Men när vi är ute i trafiken är vi beroende av alla andra.
Det säger brandmästare Henrik Johansson som liksom andra brandmän i Sverige har reagerat starkt efter att tre brandmän i Sverige fått sätta livet till i samband med arbete vid trafikolyckor.
Den senaste inträffade i Munkedal på Västkusten då en brandman dog efter att ha blivit påkörd på E6 i samband med räddningsarbete efter en lastbilsolycka. I februari hjälpte en brandman till vid en trafikolycka i Sigtuna norr om Stockholm. Mitt i det arbetet blev brandmannen påkörd av en bilist och avled.
Det pågår en diskussion bland räddningstjänsterna i landet om hur man kan göra arbetsmiljön säkrare, bland annat genom att oftare spärra av vägen helt och hållet i samband med olyckor. Den diskussionen finns också på Gotland.
– När det inträffar så här tragiska saker måste vi försöka dra lärdom av det så att det inte händer igen, säger Henrik Johansson.
På Gotland har räddningstjänsten den rutinen att de först spärrar av olycksplatsen helt. Om förhållandena tillåter släpper de sedan på trafik efter det att ambulanspersonal tagit hand om och transporterat bort eventuella skadade.
– Men nu tänker vi att vi ska vara helt färdiga, även med att sanera olycksplatsen, innan vi släpper på trafiken.
Det kan innebära att vägen blir avspärrad under en längre tid men det måste det vara värt, menar Henrik Johansson.
– När vi åker ut till en olycka är jag ansvarig för de brandmän som åker med. Jag vill hemskt gärna att vi alla kommer hem igen.
Han tycker att de gotländska trafikanterna i stort sett sköter sig bra i samband med olyckor men det händer att någon försöker ta sig förbi en avspärrad olycksplats.
– Ja, ibland försöker de sakta köra förbi. De kanske är stressade till ett möte eller till båten eller något annat.
Fördelen med Gotland är att det nästan alltid finns möjlighet att vända vid en olycksplats och ta sig dit man ska via en annan väg. På motorvägarna på fastlandet är det värre och där är också trycket på räddningstjänsterna att ta bort avspärrningarna desto hårdare.
Henrik Johanssons råd till bilisterna på Gotland är att vara uppmärksamma och följa polismans anvisningar och skyltar vid en olycka.
– Är det stopp så är det stopp. Det måste man respektera, säger Henrik Johansson.