Fröjelmördaren jämförs med Flink i överklagande

Den 57-årige man som 2005 dömdes till livstids fängelse för dubbelmordet i Fröjel vill få sitt straff tidsbestämt. Nu överklagar han till Högsta domstolen.

I Sverige sitter en livstidsdömd i snitt 16 år i fängelse. Det är praxis att bli villkorligt frigiven efter att man avtjänat två tredjedelar av sitt fängelsestraff.

I Sverige sitter en livstidsdömd i snitt 16 år i fängelse. Det är praxis att bli villkorligt frigiven efter att man avtjänat två tredjedelar av sitt fängelsestraff.

Foto: Petra Jonsson

Dubbelmordet i Fröjel (GT)2018-03-02 05:00

Den 16 april 2005 mördades ett par i en grusgrop i Fröjel och två män dömdes till fängelse varav den ena till livstid. Nu har 57-åringen snart avtjänat 13 år och vill få sitt straff tidsbestämt. Redan 2016 efter att 57-åringen avtjänat 10 år ansökte han om detta, men har fått avslag både i tingsrätten och i Göta hovrätt.

Advokat Eric Dufvenmark är 57-åringens juridiska ombud. I överklagan jämför han fallet med Mattias Flink, och använder massmorden i Falun som praxis:

– Vi tycker det är rimligt att tidsbestämma straffet till 25 år. Han har hela tiden skött sig exemplariskt och han har flera högskolepoäng och pluggar mot en magisterexamen, säger han.

Mattias Flink fick sin livstidsdom omvandlad till 30 års fängelse för sju mord och tre mordförsök. År 2014, efter att ha avtjänat 20 år (två tredjedelar av sitt straff) blev Mattias Flink villkorligt frigiven. Eric Dufvenmark tycker inte att dubbelmordet i Fröjel är i samma paritet som massmorden i Falun 1994.

– Mord är ju det grövsta brott man kan begå, men någonstans måste man göra en jämförelse. Det finns ju grader i helvetet, säger han.

Enligt praxis i Sverige får en livstidsdömd som avtjänat minst 10 år i fängelse lov att ansöka om tidsbestämt straff. Dessa ansökningar görs alltid hos Örebro tingsrätt, bland annat av praktiska skäl då det geografiskt ligger nära både Hall-, Kumla- och Tidaholmsanstalten.

Skulle en livstidsdömd fånge få sitt straff tidsbestämt kan det inte bli mindre än 18 år.

I 57-åringens fall, som inte sitter vid någon av ovanstående anstalter, gjordes bedömningen både i Örebro tingsrätt samt Göta hovrätt att straffet i vart fall inte skulle understiga 24 år. Av den anledningen vill man inte tidsbestämma straffet eftersom en villkorlig frigivning i sådant fall skulle ligga för långt framåt i tiden.

Kriminalvården har gjort bedömningen att det skulle krävas minst två års förberedelser inför en eventuell frigivning av 57-åringen, vilket spelar roll inför bestämmandet av tidsbegränsat straff. Förberedelsetiden är inte skrivet i sten, och både Eric Dufvenmark och en av 57-åringens förtroendemän anser att alla förutsättningar finns för att redan nu påbörja utslussningen.

Om Högsta domstolen väljer att pröva 57-åringens överklagan är det inte orimligt att han får straffet tidsbestämt till maximalt 25 år. Det innebär att han avtjänat två tredjedelar av sitt straff senast 2021, det vill säga om mindre än fyra år.

– Han har haft fler än 50 permissioner med tillsyn utan anmärkning, och han har ordnade familjeförhållanden med en fru på Gotland och ett brett socialt nätverk. Sånt spelar stor roll. Det som är anmärkningsvärt är att han trots allt det här ännu inte haft några egna permissioner, säger Eric Dufvenmark.

Han säger också att 57-åringen varit drogfri i mer än tolv år och medverkat i alla tänkbara rehabiliteringsprogram. Allting sammantaget menar Eric Dufvenmark gör att risken för återfall i kriminalitet är låg:

– Han mår bra och är väl medveten om vad han gjort, utan att vara missnöjd eller bitter på något sätt.

I snitt sitter en livstidsdömd 16 år i fängelse och i oktober 2016 var det 145 personer som avtjänade livstidsstraff på någon av Sveriges anstalter. Om Högsta domstolen inte medger prövningstillstånd kan 57-åringen ansöka om prövning igen i november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om