"Fantastiska maskiner som kan ge stora bekymmer"

Fotodrönare har blivit en allt vanligare syn på himlen. Men samtidigt som maskinerna kan ge fantastiska bilder från luften kan de även ställa till med en hel del problem.

Joakim Andersen

Joakim Andersen

Foto: Isabelle Nyroth

Drönare2015-05-29 17:15

Allt fler skaffar drönare som gör det möjligt att filma och fotografera från luften. Enligt Joakim Andersen, som bor i Fardhem och driver företaget Cordial Pix, finns det flera anledningar till att de flygande maskinerna exploderat på marknaden.

– Dels har ju priset på drönarna gått ner. I dag har många råd att köpa en enkel drönare. Samtidigt går utvecklingen framåt, vilket gör dem lättare att flyga och ger bättre bildkvalitet, säger han.

Han är själv en av 600 i Sverige som fått tillstånd av Transportstyrelsen att flyga drönare för kommersiellt bruk. Han menar att regelverket för drönare inte hunnit med den stora explosionen.

– Det handlar egentligen om två delar. Dels är det vi som flyger kommersiellt och fått tillstånd för det. Problemet är att det inte blir några konsekvenser om vi missbrukar vårt tillstånd, vilket skett en del runt Bromma flygplats till exempel. För att det här ska ses som en seriös bransch, vilket det är i grund och botten, så måste det finnas rimliga krav på utövarna, säger han och fortsätter:

– Den andra aspekten är de som flyger drönare som hobby och för att det är roligt. De behöver inget tillstånd från Transportstyrelsen, vilket gör att det är ännu svårare för dem att hålla koll på reglerna. Vad är egentligen en kontrollzon? Flyger jag i en sådan just nu? Hur kontaktar man flygledningen?

För att få tillstånd att flya inom kontrollzonen, som täcker en stor del av nordvästra Gotland, måste man dagen innan flygning kontakta flygledartornet och dessutom få en bekräftelse per telefon innan flygning. Här hittar du en karta över kontrollzonen på Gotland (länk)

Joakim Andersen nämner Almedalsveckan som ett tillfälle då det rent teoretiskt kan uppstå en del problem.

– Det handlar om två ytterligheter. Om det bara är professionella operatörer som filmar åt media och som samarbetar och kommunicerar kan man få en helt fantastisk mediabevakning. Kommer det däremot in folk som har med sig en egen liten privat drönare kan det uppstå en del bekymmer, säger han och fortsätter:

– Det kan ju till exempel hända att drönarna kolliderar i luften. De kan väga sju-åtta kilo, och är de på 100 meters höjd och faller fritt kan de orsaka rätt stora skador.

Han säger att Luftfartsverket och Transportstyrelsen just nu tittar på regelverket, och att de sakta men säkert håller på att hinna i kapp.

– Det här är fantastiska maskiner där endast fantasin sätter stopp för vad man kan göra med dem. Man ska dock inte lura sig till att tro att det är utan ansvar och risk.

Vill du veta mer om regler och fakta kring drönare finns mer information på Datainspektionens hemsida >> eller på Luftfartsverkets hemsida >>.

Här nedanför kan du se Joakim Andersens filmer från Fårö, Bara ödekyrka och Lillrone kvarn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om