Båtfabriken i Visby, ägarna till Swedish Composites AB, begärde i onsdags sig själva i konkurs vid Gotlands tingsrätt. 17 anställda berörs, frågan om statliga lönegarantier kommer enligt konkursansökan att handläggas vid länsstyrelsen i Stockholm.
Om båttillverkningen läggs ner är det en epok som går i graven. Under Visbyfabrikens glansdagar tillverkade 200 anställda vid Nimbus 400 båtar om året. Efter ett par konkurser minskade verksamheten. Fabriken har funnits kvar bakom Visby motorcentral på Skarphäll, men lokalerna har krympt till en fjärdedel.
I fabriken har Swedish Composites AB de senaste åren tillverkat båtar åt HOC Yachts. Hösten 2014 påbörjades utvecklingen av modellen 33P som i december 2015 sjösattes i Visby hamn.
Båten med sitt avancerade skrov och en prislapp på drygt tre miljoner kronor presenterades vid båtmässan i Stockholm i början av 2017. I september visades båten upp i Cannes och månaden efter i Monaco.
– Vi har hela världen som marknad och lanseringen har gått fantastiskt bra, sa Vilhelm Djurberg, vd för HOC Yachts, till GA tidigare i år.
Under året har Swedish Composites förberett serieproduktion av HOC 33P. Lokalerna har rustats för att kunna fördubbla tillverkningstakten.
Enligt konkursansökan ligger en tvist mellan fabriken i Visby och HOC Yachts bakom det ekonomiska obeståndet. Det bekräftas av Vilhelm Djurberg.
– De har felfakturerat oss, tagit kostnader som inte hör HOC-delen till. Vi har ett krav på dem. Därför har vi sagt upp kontraktet med dem i tisdags, säger han.
Hur mycket pengar det handlar om vill han inte uppge.
– Det är inte vi utan Swedish Composites själva som har orsakat konkursen, säger Vilhelm Djurberg.
Kenth Lindqvist är produktionschef på Visbyfabriken.
– Vi har ingen kommentar och för inte diskussioner i media utan i annat forum, säger han.
Hittills har ett dussintal av modellen 33P byggts i Visbyfabriken. Enligt Vilhelm Djurberg har han kunder som väntar, men just nu ingen fabrik.
– HOC Yacht kommer att fortsätta producera båtar, om det är på Gotland eller fastlandet får vi utreda, säger han.
Att 17 personer i Visby riskerar jobbet beklagar han.
– Det är jättetråkigt och inget som någon har velat. Personalen är jättekompetent, säger Vilhelm Djurberg.
Thomas Ehrner i Stockholm är utsedd till konkursförvaltare, vilket han var även efter CMI Composites konkurs strax före jul 2012. I går besökte han Visbyfabriken, men ville inte uttala sig om konkursen.
– Det är för tidigt, säger han.