Greps i hemmet av beväpnad polis – vill ha skadestånd

En man som var misstänkt för grov misshandel fick sitt hem omringat av beväpnade poliser och greps under dramatiska former och sattes i arrest. Nu begär mannen skadestånd.

Bilden är inte från det aktuella gripandet.

Bilden är inte från det aktuella gripandet.

Foto: Maja Suslin/TT

DRAMATISK INSATS2018-11-18 15:31

Det var på kvällen den 30 juli i år som en man i 60-årsåldern boende på södra Gotland uppger att han fick ett plötsligt och dramatiskt besök av polisen i sin bostad. Bakgrunden var att mannen anmälts av en kvinna som uppgav att mannen samma dag och flera gånger det senaste halvåret ska ha misshandlat, hotat och ofredat henne, och att mannen ska ha varit beväpnad och hotat kvinnan med skjutvapen.

Med dessa uppgifter i beaktande agerade polisen genom att en patrull skickades till mannens bostad. Enligt den misstänkte mannen omringade poliserna huset med dragna vapen och skottsäkra västar. Under dramatiska former stormade poliserna in och grep den misstänkte. Han fördes sedan till arresten hos polisen i Visby.

Uppgifterna är hämtade från den anmälan som mannens advokat nu sänt till Justitiekanslern, JK. Den misstänkte mannen har begärt skadestånd hos JK efter de negativa omständigheter som fanns kring gripandet. Mannen uppger i sin anmälan att han fördes bort från sin bostad utan att veta hur det skulle gå för hans hund som var kvar hemma samt ett antal lamm som fanns på gården. Mannen var också orolig för att inte få de viktiga mediciner han tar. Vidare menar mannen också att det dramatiska gripandet var något som snabbt spred sig till grannarna, vilket blivit särskilt besvärande för mannen då misstankarna rörde ett allvarligt brott mot en kvinna.

Mannen satt gripen i arrest under knappt tre dygn och släpptes sedan, då åklagare valde att inte anhålla mannen. Åklagare Susanne Wilhborg var ansvarig för det aktuella fallet när det kom in.

– Huruvida polisen stormat eller inte stormat mannens bostad har vi som åklagare inga uppgifter om, det vet vi oftast inte, säger hon.

Däremot menar hon att polisen ska ha tagit hand om de djur som fanns kvar vid bostaden. I samband med att mannen sattes i arrest startade också en polisutredning där man höll ett antal förhör. Enligt Susanne Wihlborg genomfördes många utredningsåtgärder, men fallet fick senare läggas ner då det inte gick att driva vidare ärendet med några brottsmisstankar mot mannen.

– Vi utredde misstankarna mot honom så långt vi bara kunde och höll många förhör, men fick så småningom tyvärr lägga ner förundersökningen.

För att ha rätt att begära skadestånd från Justitiekanslern, till exempel i samband med att man frihetsberövats, är förutsättningen att personen i fråga inte blivit dömd för brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om