I mitten av april hittade en privatperson den skadade kungsörnen på en strand på östra Gotland och kontaktade polisen. Polisen larmade i sin tur vilthabiliteraren Måns Hjernquist som nu vårdar örnhonan hemma hos sig. Första dygnen fick hon sitta i ett mörkt rum för att hålla sig lugn men nu vårdas hon i en större fågelbur utomhus, en så kallad voljär.
– Hon behöver solljuset och hon behöver få pröva sina vingar, berättar Måns Hjernquist.LÄS MER: "Vi vet inte om den kommer att överleva"
Ett tag trodde veterinärerna att örnhonans problem var att hon drabbats av örninflammation. Men Måns Hjernquist tror nu att det är allvarligare än så.
– Öroninflammationen är snarare en följdsjukdom. Hon kan ha fått en hjärnskada, kanske hjärnskakning.
Örnhonan, som är ett par år gammal, har väckt stort engagemang bland Helagotland.se:s läsare och i sociala medier. En av våra läsare, Mattias Axén, har föreslagit att örnen ska heta Tove, ett fornnordiskt namn som bland annat kan betyda duva.
Även Måns Hjernquist märker av allmänhetens intresse för "Toves" öde.
– Jag får många samtal från människor som vill komma och titta.
Men Måns Hjernquist är angelägen om att rovfågeln hålls så isolerad som möjligt. Han är ytterst sparsam med att själv närma sig fågeln.
– Hon är inte lika aggressiv mot mig nu som hon var i början så hon har väl vant sig lite. Men jag vill inte att hon ska bli för tam, då får hon svårt att klara sig i det fria.
Varken Måns Hjernquist eller de veterinärer som vårdar örnen har gett upp hoppet om att en dag kunna släppa ut henne.
– Det kan ta några veckor, eller flera månader, men jag är hoppfull, säger han.