Utredning gynnsam för ön

En enig regionstyrelse "stödjer och välkomnar" förslaget om ändrad kostnadsutjämning mellan landets kommuner och landsting. Förslaget beräknas ge Gotland 90 miljoner kronor mer om året.

Foto: Montage

Dragkamp2019-04-30 06:15

Det var ett entusiastiskt yttrande som regionstyrelsen ställde sig bakom vid måndagens sammanträde. "Förändringarna bör genomföras så snart som möjligt", står att läsa i det remiss-svar som ska gå i väg till finansdepartementet.

– Det här är jätteviktigt och effekterna för Gotland är positiva om förslagen genomförs, säger regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C).

"Lite mer lika" är namnet på den utredning som enmansutredaren Håkan Sörman presenterade i oktober förra året. Den ledde sedan till ett betänkande som regeringen skickade ut på remiss till landets alla kommuner, landsting, regioner och en rad andra instanser i början av februari. Syftet med utredningens förslag är att skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar för den offentliga servicen.

I debatten om förslaget har det förts fram åsikter som att en välskött kommun inte ska behöva vara med och betala felsatsningar i en annan kommun. Men systemet är inte utformat för att utjämna skillnader i "ambitionsnivå och effektivitet". Det är befolkningens behov, inte verksamhetens kostnader, som är fokus. I förslaget får socioekonomiska faktorer och gles bebyggelse större tyngd än i dag. Det gynnar Gotland, framför allt när det gäller sjukvårdsekonomin.

Som Gotlands Tidningar tidigare berättat kan man förvänta sig strid om utredningens förslag. Kostnadsutjämningssystemet är ett "nollsummespel" och där en kommun eller region vinner – så förlorar en annan. Generellt sett är det storstadsregionerna som är förlorare. Enligt uppgifter till GT från finansdepartementet finns än så länge inga remissyttranden från Stockholm, Göteborg, eller Malmö. Ett exempel på hur annorlunda mot Gotlands region en kommun kan reagera är Danderyd. Där anser (M), (L) och (KD)- styret att förslagen i utredningen strider mot den kommunala beskattningsrätten och mot det kommunala självstyret.

En sak i utredningen är de gotländska politikerna inte nöjda med:

– Vi har inte fått med ö-faktorn i förslaget, säger Eva Nypelius.

Med det menas kombinationen av att Gotland är Sveriges minsta landsting (region) sett till befolkningen och svårigheten att samarbeta med andra regioner genom det isolerade läget.

– Det är svårt att få in den faktorn mellan alla regioner, vi får arbeta vidare med det på annat sätt, kommenterar Eva Nypelius.

Hon hoppas att utredningens andra förslag ska få genomslag från januari 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om