Per Johansson, som driver Stora Burge gård i Hablingbo, är en av de som drabbats av sommarens torka. Han har valt att fokusera på spannmålsproduktion och att ha dikor - vars uppgift är att föda upp kalvar som växer mycket och ger kött. När kalvarna blir runt 1,5 år går de vidare till slakt.
– Om man jämför med ett normalår kommer jag kanske upp i en halv skörd. Sedan vet vi ännu inte hur vallskörden blir. Det har kommit lite regn och tagit fart. Sedan 25 juli har det kommit runt 100 millimeter, sedan har vi lagt på gödsel och därmed har det tagit fart, säger Per Johansson.
LÄS MER: Han planerar stor fest för öns lantbrukare
Han menar att hans gård inte är en av de som drabbats absolut värst på Gotland – utan det finns kollegor som har fått det betydligt värre.
– Det är väldigt olika från lantbrukare till lantbrukare. Det finns ett antal som kommer ha slut på vallfoder i september. Dessutom är det några som valt att skicka sina djur till slakt för att de bedömer att de inte kommer ha tillgång till foder. Om man ska ha djurproduktion måste man få tag i vallfoder, säger Per Johansson.
Hur allvarlig är situationen på Gotland?
– Det är lite pessimistiskt. Var och en försöker göra det bästa av det här. Men väldigt många hoppas på en bra tredje skörd. Det är delar av Gotland som nästan inte fått något regn alls och i oktober vet vi ungefär hur den tredje skörden kommer bli.
LÄS MER: "Vi vet att några inte kommer klara det här"
Han kommer under vintern att använda halm till sina djur.
– Jag har behandlat halm med ammoniak och det gör man för att förbättra protein- och energiutnyttjandet i halmen. Det kommer att användas under vintern och det känns som jag har situationen under kontroll, säger Per Johansson.
Om det skulle bli ett liknande väder nästa sommar – hur skulle det gotländska lantbruket klara det?
– Om det blir sådant här väder några år i rad finns det ingen möjlighet att ha jordbruket kvar, det scenariot vill man inte ens tänka på. Men det är väl inte så sannolikt att det här händer redan nästa år igen. Samtidigt är det här troligen en effekt av klimatförändringar, säger Per Johansson.
Han menar att det finns många gotländska lantbruk som tappat stora summor på torkan och att det är en inkomst som blir svår att räkna igen.
– Det finns dem som får ett bortfall på 1-1,5 miljon kronor. Det är en minusinkomst som man får, säger Per Johansson.