Hela 63 procent av Gotlands tingsrätts domar ändrades på ett eller annat sätt när de kom upp i Svea hovrätt mellan januari och april i år. Genomsnittet för hela landet låg på 44 procent. Mikael Mellqvist, lagman vid Gotlands tingsrätt, tycker dock att man bör ta siffrorna med en rejäl nya salt.
– Jag tycker att det är en tämligen ointressant uppgift. Underlaget är för litet. Jag kan varken säga bu eller bä, säger han och poängterar att det i undersökningen endast rörde sig om totalt 19 domar i Gotlands tingsrätt, varav 12 ändrades av Svea hovrätt. Det står också i rapporten att siffrorna bör tolkas med försiktighet på grund av detta.
Mikael Mellqvist tycker ändå att det går att lära något av undersökningens resultat.
– Ja, det finns kanske en nytta i att titta på de tolv domarna enskilt i så fall. Se om vi varit för stränga här eller för snälla där, till exempel. Det är sällsynt att domen vänds upp och ned totalt. Vi ligger ofta inom samma ram, säger han och menar att det oftast är påföljderna som ändras, exempelvis att det blir mer eller mindre fängelsestraff.
Gotlands tingsrätt låg som sagt i topp när det gäller ändrade domar, därefter kom Västmanland, Solna och Falu tingsrätt. Den domstol som fick sina domar ändrade minst antal gånger var Norrtälje på 33 procent, men då med ett underlag på endast nio domar.
– Det är svårt, om inte omöjligt, att dra någon generell slutsats när underlaget är så lågt, säger Mikael Mellqvist.