Helgens dödsolycka där två män i 60- och 80-årsåldern omkom efter att ha blivit instängda i en silo väckte stor uppmärksamhet på Gotland och i övriga Sverige. Direkt efter olyckan kopplades LRF Gotlands omsorgsgrupp in.
– Vi jobbar så att man letar dem som är nyckelpersoner och bekanta med dem som drabbats av olyckan. Det är viktigt att man får hjälp av någon som de drabbade har en relation till. Det är ändå människor som kommer in och ska hjälpa till i deras vardag. Vi ställer upp som bondekompisar, säger Anna Törnfelt.
– Nu får deras nätverk runtomrking agera på bästa sätt. Det kommer ta tid innan man är tillbaka som människa.
Hon säger att LRF Gotland inte bestämt om man ska ha en minnesstund eller liknande för de som avlidit.
– Vi har styrelsemöte på tisdag kväll, då ska vi diskutera hur vi ska göra. Det här är en jättetråkig olycka och jag lider med de drabbade, säger Anna Törnfelt.
LRF har under flera år arbetat med projektet Sunt bondförnuft. Hur man ska agera efter den tragiska olyckan är inte bestämt. Men arbetet med att förbättra säkerheten kommer hela tiden fortsätta.
– Sådana här tider är många stressade eftersom många lantbrukare är i en lönsamhetskris. Det finns många riskfyllda moment i ett lantbruk. För vår del är det bara att fortsätta med arbetet som redan finns. Sedan kan ingen skydda sig mot att det inte händer olyckor i framtiden också, säger Anna Törnfelt.