Gotlands djurägare sköter sig bra

Som enda länet i Sverige utfärdade länsstyrelsen noll djurförbud på Gotland under förra året. Totalt i landet fick 244 personer djurförbud, vilket är en ökning med tolv procent jämfört med året innan.

Länsveterinär. Agneta Karlsson Norström.

Länsveterinär. Agneta Karlsson Norström.

Foto: Petra Jonsson

djurskydd (GT)2017-06-12 05:15

Djurskyddshandläggarna vid Länsstyrelsen på Gotland gjorde i fjol sammanlagt 300 kontroller hos djurägare på ön. Cirka hälften av dem gjordes på grund av anmälningar om vanvård.

Mårten Danielsson är en av cirka tre anställda som handlägger djurskyddsärenden vid Länsstyrelsen på Gotland:

– Den trend vi ser är att anmälningarna från allmänheten har minskat något. När vi jobbar med normalkontroller så dyker färre ärenden upp som kan medföra förbud än de gör vid anmälningar, och det gör att antalet förbud minskat, säger han.

Under 2015 utfärdades tre djurförbud, två omedelbara omhändertaganden och ett omhändertagande som inte var omedelbart. Skillnaden på de tre typerna handlar om omfattningen av djurets vanvård. Ett omedelbart omhändertagande får bara göras om ett djur lider. Ett ej omedelbart omhändertagande kan till exempel ske när någon som fått djurförbud inte inom utsatt tid gjort sig av med djuret eller djuren. Det kan ske även om djuren mår bra.

– Att belägga någon med djurförbud är en lång process. Det kan vara att någon inte har förmågan att sköta sina djur, att personen saknar insikt eller utbildning, eller ett nystartat bolag som inte förstår hur allt ska skötas för att djuren ska ha det bra. Men det ska ha gått väldigt långt för ett sådant förbud, säger länsveterinär Agneta Karlsson Norström.

Hon är glad över att Gotlands djurägare och lantbrukare är så duktiga, och även hon har märkt av den positiva trenden.

Ett djurförbud kan gälla samtliga arter eller enskilda, men det kan även begränsas till exempelvis klövbärande djur. Antalet tillsvidare djurförbud som ännu gäller i dag är ett 40-tal.

Mårten Danielsson säger att öns djurskyddshandläggare jobbat aktivt sedan 70-talet med djurtillsyn:

– Jag väljer att se det positiva resultatet som ett tecken på att vårat aktiva arbete burit frukt, men givetvis spelar även det minskade antalet aktiva gårdar roll. Även om djurantalet är detsamma så innebär fler platser också fler möjligheter till vanvård.

I fjol utfärdades som sagt inga djurförbud. Inte heller något ej omedelbart omhändertagande verkställdes, men däremot ett omedelbart. Från första januari i år fram till dags dato har varken djurförbud eller några slags omhändertaganden verkställts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om