Omstridd bild av Almedalen

För dyrt, för lite politik, lägg ned. De senaste åren har kritiken mot utvecklingen av Almedalsveckan tilltagit.

Rossana Dinamarca (V), riksdagsledamot.

Rossana Dinamarca (V), riksdagsledamot.

Foto: Lasse Linusson

Delade meningar (GT)2018-07-04 09:45

Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet, har inte varit nådig i sin kritik av Almedalen. Förra året rasade hon över att regionens markhyra höjts med 460 procent på bara ett par år. I en kolumn skrev hon ”Almedalen håller på att lägga ned sig själv”. I år hänvisar Mellin till Gotlands Allehandas artiklar som visar på myndigheternas svalnande intresse för att delta i veckan. ”Almedalen kostar mer än det smakar och det kommer förr eller senare leda till att arrangemanget drar sin sista suck. Zenit är redan passerat.”

Lena Mellin är inte ensam i sin kritik. I en webbenkät som Expressen låtit göra har alla riksdagsmän tillfrågats om vad de tycker om Almedalsveckan. Från vänster till höger framförs kritik om att det är för mycket elit och för lite folk på plats, att det är för dyrt och slöseri med skattepengar att åka till Almedalen. 77 procent av de 135 som svarat på enkäten tycker att veckan är för lång och tre tycker att den borde läggas ned. 76 riksdagsledamöter uppger trots allt att de kommer att åka till Visby.

Förra året uteblev statsminister Stefan Löfvén (S) som ville träffa ”vanligt folk” på fastlandet istället. Förra veckan deklarerade Vänsterpartiets ungdomsförbund att man inte åker till Almedalen i år. Förbundsordförande Henrik Malmrot motiverar beslutet med att de flesta människor stängs ute eftersom demokrativeckan förläggs till, det han kallar en av Sveriges otillgängligaste platser. ”De flesta unga har varken råd eller möjlighet att resa dit.”

På ett seminarium, ”Demokrati eller spektakel – vem försvarar Almedalen?”, behandlades frågan om vems ansvar det är att vända trenden och lyfta fram en annan bild av veckan som inte handlar om mingel, rosévin och slöseri med skattepengar.

Pr-konsult Birger Lycken sa att han var trött på nidbilden av Almedalen.

– Politikerveckan är något som har växt fram underifrån. I dag kan man besöka över 4000 seminarier. Det är en folkbildningsfest! Ingen jobbar för att sprida den bilden.

Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S), förklarade att intresset för politikerveckan har vuxit med flera hundra procent, av sig själv de senaste. Det är inget regionen lagt sig i.

– Vi har inte haft varumärkestänket och inget medvetet arbete. Almedalen tillhör ju alla. Det är nog först nu vi börjar förstå värdet av Almedalsveckan. Det är klart att vi tar kritiken på allvar och vi måste ta ett större ansvar för att att sprida bilden av hur det egentligen är.

På frågan om vilken del media har av den mörka Almedalsbilden, svarade Göran Eriksson, politisk kommentator på Svenska Dagbladet, att han för egen del var mest intresserad av att bevaka de politiska talen. Kanske är det ett problem att ingen bevakar de många seminarierna.

Region Gotland har bjudit in näringslivet för att diskutera prisutvecklingen och man har skakat fram billigt boende i skolor så att till exempel mindre organisationer ska kunna bo till en rimlig penning. Men Meit Fohlin konstaterar att till syvende och sist är det marknaden som styr.

–  Gotlänningarna tar också betalt, men jag tror att det hade sett likadant ut om politikerveckan anordnats någon annanstans i landet. Men vi måste bli bättre på att berätta om det vi gör för att hjälpa till.

Cecilia Björk, filmregissör som är högaktuell med filmen ”En bra vecka för demokratin”, tycker inte att det stämmer att Almedalen bara har dåligt rykte.

– När jag har visat min film utomlands, i USA till exempel, är folk fascinerade över att så många olika åsikter kan mötas på en och samma plats. I Vitryssland tycker man det är fantastiskt att politiker går helt fritt på gatorna.

Frågan är då, hur ser Almedalen ut om fem år?

Cecilia Björk ser inte att veckan kommer att försvinna, men om ingen agerar tror hon att det blir mer näringsliv och mindre små organisationer representerade.

Meit Fohlin uppmanar politikerna att ta tillbaka arenorna.

– Jag står fast vid att Almedalsveckan är Sveriges viktigaste demokratiska forum och Almedalsveckan är världsunik.

– Vi pratar mindre och mindre med varandra. Samtalen som förs här spelar roll, säger Meit Fohlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om