Varnar för flera år av akut bostadsbrist på ön

Trots att det har byggts mer än på många år väntar fortsatt bostadsbrist på ön. För första gången på länge också på landsbygden. ”Även om det har byggts har det inte byggts till­räckligt”, säger regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C).

Landshövding Anders Flanking tror på samarbete och dialog, för att snabba på planprocesser och byggande på ön.

Landshövding Anders Flanking tror på samarbete och dialog, för att snabba på planprocesser och byggande på ön.

Foto: Henrik Radhe

Del 1 i artikelserie om bostadsbristen (GA)2019-08-19 08:22

Arbetsgivare behöver anställa, men de som vill flytta hit hittar ingenstans att bo. Även unga och äldre har i dag fått svårt att hitta bostäder.

Trots att det har byggts mer än under många år förväntas hela bostadsmarknaden på Gotland vara i obalans i ytterligare tre år framåt. Den bedömningen gör länsstyrelsen i en rapport som nyligen lämnats till Boverket.

Länsstyrelsens prognos för de närmaste åren är dyster: Regionen, myndigheter och företag behöver anställa, främst i Visby – men bostadsbristen gör det svårt att flytta hit. Samtidigt är visionen att Gotland ska öka med 1 000 invånare per år under de närmaste sex åren.

– Ett problem är att det inte finns några färdigplanerade områden, då tar det tid att ta fram detaljplaner, säger Eva Nypelius och berättar att hon för dialog med flera stora bostadsbolag som vill bygga på ön.

Tidigare har bristen på bostäder varit störst i Visby. För första gången på flera år råder nu också brist på bostäder på landsbygden. Såväl hyres- som bostadsrätter behövs, enligt länsstyrelsens rapport till Boverket.

– Det är jätteviktigt att vi bygger både på landet och i stan, för att utveckla hela Gotland, säger Eva Nypelius.

Det har byggts för lite, menar hon, men hon säger att mycket nu är på gång i såväl Slite, Roma, Fårösund, Klintehamn som i Hemse – bland annat genom så kallade dubbla markanvisningar.

– Byggnadsnämnden ser hur vi kan stötta och underlätta för bostadsbyggandet på landet, säger Eva Nypelius.

Bristen på bostäder drabbar särskilt de som är nya på bostadsmarknaden, ungdomar och nyanlända: De lägenheterna som finns är ofta för stora, dyra eller ligger i mindre attraktiva områden.

Men bostadsbristen drabbar nu även äldre och till skillnad mot tidigare år bedömer Region Gotland att utbudet av särskilda boenden inte kommer att räcka de närmaste tre åren. Det går för långsamt att bygga.

Som nytillträdd landshövding fick Anders Flanking bristen på bostäder på sitt bord. Han säger att länsstyrelsen har utökat antalet handläggare, för att planprocesser ska gå snabbare.

– Jag tror mycket på dialog och att man tidigt ser vilka problem som finns och som måste lösas. Där tror jag att länsstyrelsen kan bidra, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!