#metoo-rörelsen: Blev starten på en förändring

En amerikansk skådespelerska etablerade ”#metoo” vilket i på nolltid spred sig över världen. ”Det största är att så många människor nu fått upprättelse” säger Emelie Bergbohm, gotländsk kulturarbetare.

MEDTAGEN. Gotländska kulturarbetaren Emelie Bergbohm var tidig med att skriva #metoo i sociala medier. Nu ser hon en revolution av vittnesmål som gjort henne medtagen och chockad, i förlängningen tror hon att alla uppropen leder till ett bättre och mer välmående samhälle för alla.

MEDTAGEN. Gotländska kulturarbetaren Emelie Bergbohm var tidig med att skriva #metoo i sociala medier. Nu ser hon en revolution av vittnesmål som gjort henne medtagen och chockad, i förlängningen tror hon att alla uppropen leder till ett bättre och mer välmående samhälle för alla.

Foto: José Figueroa

December (GT)2018-01-09 11:00

Det började med en Hollywood-skandal där filmproducenten Harvey Weinstien anklagades för sexuella trakasserier av skådespelare under en lång rad år.

Men efter skådespelerskan Alyssa Milanos twitter-inlägg ”#metoo”, ”jag också”, blev fenomenet globalt. Gotländska kulturproducenten, kommunikatören och tidigare GT-medarbetaren Emelie Bergbohm är en av dem som tidigt skrev ”#metoo” i sociala medier.

Hon har arbetat i och nära kulturen i många år, de senaste knappa två åren på departementsnivå, och har bland annat vittnat om hur hon som medarbetare på GT:s kulturredaktion fick läsarmejl som ”är man så lättklädd som du så kan man inte skriva”.

Tre månader har passerat sedan #Metoo blev en global såväl som lokal folkrörelse. Frågan är vad som kommit ut av debatten?

Emelie Bergbohms övertygelse är att ”metoo”-revolutionen på sikt skapar ett bättre och mer välmående samhälle för alla.

Men redan har positionerna flyttat, menar hon:

– En stor förändring är att politiker på hög nivå lämnar förslag på åtgärder för att motverka övergrepp. Chefer och ledare petas från sina positioner om de närt missförhållanden på sina arbetsplatser och inte gjort tillräckligt för att stoppa kräkningar.

Och det allra största är, som Emelie Bergbohm ser det, att så många människor nu fått upprättelse.

– Alla i samhället har börjat prata om de här frågorna, vilka tidigare varit tabu och förknippade med skuld. Det är stort och viktigt.

Emelie Bergbohm, nu verksam från Stockholm, har tillbringat hela sitt yrkesliv inom kulturbranschen. 2018 blir tionde året som skribent och producent.

Just kultur- och underhållningsbranschen tycks, att döma av de många #metoo-uppropen, varit särskilt utsatt. Bergbohm ser det som en effekt av många gånger osäkra arbetsvillkor.

­– Få branscher är så osäkra som just kulturvärlden vilket har gjort det lätt för människor att missbruka sin maktposition, om de velat. Nu har vetskapen och intresset för detta vaknat till liv.

Hon säger sig medtagen, rent av chockad, av den mängd vittnesmål som offentliggjorts genom #metoo samt över det tydliga mönster där samma typ av övergrepp skett igen och igen.

– Nyligen offentliggjorde regeringen att en samtyckeslag är på väg, allt det här som framkommit kan inte annat än leda till en positiv förändring, säger Emelie Bergbohm.

Fakta

Detta hände också i Oktober

1Fåröfärjan Bodilla tappde plötsligt styrförmågan och drev in i syskonfärjan Kajsa-Stina. Bodilla fick plåtskador och togs ur trafik, ingen av fåtalat bilar ombord fick några skador.

6Suderhälsan HVB AB, en behandlingshem för ungdomar i Hamra, försattes i konkurs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om