När du läser det här har Stefan Lindstedt precis påbörjat sin andra arbetsdag som vd för Hushållningssällskapet på Gotland. Han säger att det är en ynnest och ett nytt jobb som han verkligen sett fram emot:
– Mina två företrädare hade jobbet i väldigt många år. Jag kommer till en väldigt inarbetad och stabil verksamhet, säger Stefan Lindstedt när vi träffar honom på gården.
Han är inte född på Gotland, men vi kan ändå kalla Stefan för gotlänning. Under 80-talet flyttade hans familj till Gotland för att bo och arbeta:
– Mina föräldrar valde att bosätta sig i Lokrume och det är där jag växt upp. Sedan var jag kvar på Gotland ända till gymnasiet, sen blev det värnplikt och jobb på fastlandet. Det tog 20 år innan jag kom tillbaka, när vi fick barn landade jag och min fru i att det var dags att flytta hem.
När han bestämde sig för att flytta till Gotland fick han en ny tjänst som distriktschef för Skogsstyrelsen Stockholm/Gotland och som gick att kombinera med familjens nya hemvist.
– Jag är jägmästare i grunden och väljer man att bli skogligt utbildad är ön kanske inte länet där det efterfrågas mest. När jag tog jobbet som distriktschef var det med ambitionen att flytta hem.
Hur var den tiden?
– Det har varit en fantastiskt givande tid och utvecklas som chef och ledare. Sedan har det varit utvecklande att få arbeta med andra myndigheter.
Från och med 5 september arbetar han som vd för Hushållningssällskapet. Han säger att det finns flera saker som han vill utveckla framåt:
– Eftersom jag är så pass ny vill jag vänta med att uttala mig om exakt vad vi ska göra. Men lantbruket ska vara en blomstrande näring på Gotland, det är visionen och dit vi vill. Det är vad vi ska skapa förutsättningar för.
För en utomstående – vad skulle du säga att Hushållningssällskapet gör?
– Det är ett företag inom de gröna näringarna och som är väldigt utvecklingsorienterat, det är min bild. De har en lång historik här på Gotland och har hela tiden en vilja utveckla kunskap bland exempelvis lantbrukare, säger han och fortsätter:
– Vi arbetar mycket med olika fältförsök på Hallfreda. Sedan mycket med rådgivning kring växtodling, affärsstrategi och ekonomi. Vi har en otroligt bred verksamhet.
Skulle du säga att ert namn fortsatt speglar verksamheten väl?
– Ja, men det tänker jag. Hushållning är något som alltid genomsyrat de gröna näringarna. Lantbruk är kopplat till att hushålla med en resurs och det är precis vad vi gör på olika sätt. I dag och framåt är det ytterst aktuellt.
Han menar att öns lantbrukare är inne i en tuff tid och att väldigt många sannolikt har en utmanande period framför sig. Uppdraget som vd för Hushållningssällskapet är något som han är ödmjukt inställd till:
– Det är ett väldigt spännande uppdrag. Det är i och för sig en väldigt tuff period för många lantbrukare och det kopplat till klimatsituationen, kriget, höga priser på insatsvaror och så vidare. Det skapar en svår situation, men ur det här tror jag det kommer ett fokus och förståelse i hela samhället för att vi måste öka försörjningsgraden i Sverige och då i förlängningen skapa förbättrade förutsättningar för många lantbrukare.
Han hoppas framåt på ett bra samarbete med övriga aktörer.
– Det handlar om att kroka arm i de gröna näringarna. Sedan finns det otroligt mycket bra teknisk utveckling som jag hoppas vi kan få fler att implementera på ön.