Carina Werkander Harstäde bor i närheten av sopdeponin i Dalhem, hon har noterat hur allt mer sopor blåser av renhållningsföretagets bilar och hamnar i naturen.
Senaste tiden har hon under sina promenader dokumenterat kattmatsburkar, kaviartuber och en mängd andra emballage.
– Folk rengör inte sina förpackningar, vilket gör att de drar till sig fåglar och andra djur som drar omkring det i skogen, säger hon.
Hon är tydlig med att hon inte lägger någon skuld på de enskilda sopåkarna, det är rutinerna i handhavandet hon vill åt. Hon har därför tillskrivit Region Gotland, som upphandlar tjänsten av renhållningsföretaget, och krävt att det upprättas en handlingsplan för att komma tillrätta med problemet.
– Vi vanliga människor sopsorterar, far till återvinningen och gör det vi blir ålagda, men här kan det uppenbarligen gå till hur som helst, säger hon.
Hon är dessutom rädd att djuren skadas.
– Bonnie har tack och lov klarat sig, förutom ett litet skärsår i munnen då hon tuggade på en hopvikt kaviartub. Men om hunden sväljer något vasst, vem betalar den veterinärräkningen då, frågar hon sig.
Anders Gunnarsson är ansvarig på företaget RagnSells deponi i Dalhem:
– Under våren 2018 byggde vi om vår anläggning för att hindra spridning i vinden, det har gjort att det inte blåser omkring som förut. Men om det upplevs som nedskräpat, vi ska ta vårt ansvar, säger han till P4 Gotland.
Företrädare för Region Gotland säger sig, i en kommentar till GT, vara nöjd med att renhållningsföretaget tar frågan på allvar.