För sjunde året hålls på lördag Energiexpo på gården, då kommer runt 25 utställare och visar innovationer och framtidslösningar inom värmesystem, sol-el, vindkraft, biogas, energilagring, fordon av skilda slag och mer därtill.
Per Karlsson fick idén för rätt länge sedan nu, under en resa till Spanien:
– Det var solceller och vattenburen solvärme överallt, så jag kom hem och började klura på det där, berättar han.
Några år senare, i november 2011, stod solcellsanläggningen på gården klar, bland de allra största i hela landet.
Och så kom det sig att han och hustrun Kickan året därpå höll ett första expo hemma på gården i När, där det också bedrivs jordbruk och turism.
Sedan dess har det bara växt, på lördag räknar de med 2000, kanske 3000, besökare, trots att evenemanget ligger efter turistsäsongen.
Det är för all del alldeles medvetet:
– De som kommer hit gör det för att de är intresserade av ämnet, säger Per Karlsson.
För egen del har han alltid varit en visionär, ända sedan han som barn byggde med mekano. Och byggt småskaligt har han gjort även i vuxen ålder, som när de stora magasinshallarna skulle etableras på gården.
– Då byggde han först allting skalenligt i lego för att se hur det skulle se ut och att allt skulle för plats, berättar Kickan.
Per skrattar gott åt sig själv, glimten finns i ögat:
– Jo, man är kanske lite nördig, erkänner han.
Energimyndigheten har av regeringen fått i uppdrag att göra Gotland till pilotområde för självförsörjning av el.
Där ser makarna Karlsson gärna till ligga i framkant:
– När tekniken finns, varför använder vi den då inte? En del frågar om jag är ingenjör, men det är jag inte och tur är det, då hade jag kanske inte vågat tänka så fritt, säger Per Karlsson.
För det saknas inte idéer, när han börjar berätta finns inget stopp. Han berättar om de 280 kvadratmeterna solpanel på ladugårdstaket, om de vätgas- och nickelmetallhybridbatterier för lagring av el som han arbetat fram tillsammans med ett Göteborgsföretag, om kontakterna med MSB för att få myndigheten att påverka så det analoga telenätet behålls för framtida energilagring och styrning av exempelvis vindkraften.
– Jag gillar att prova det som är nytt. Jag vill gärna behålla min livsstil men göra allt på annat, bättre sätt.
Bland de utställare som kommer till Gangvide finns leverantörer från hela landet och även utanför landets gränser. Som ett belgiskt företag som gör el av biogas och ett finskt som gör el och värme av flis och fastbränsle.
Per och Kickan Karlssons ledord är dock småskalighet, idéer som presenteras ska vara användbara för var och en:
– För lantbruket, exempelvis, kan elproduktion och energilagring bli ett tredje ben. Det är också väsentligt att byggnadsnämnden är med på tåget, en omställning kommer att synas, då är det viktigt att de inte bromsar utan att förändringen görs i samförstånd.
Energiexpo arrangeras av Gangvidefarm tillsammans med länsstyrelsen, Region Gotland, Geab, LRF och Produkt Gotland.
Expot är ett avstamp för vinterns arbete med att jobba fram den färdplan mot ett energicentrum som ska vara klar i maj nästa år.
– Än finns ingen modell för hur det ska se ut. Tekniken går hela tiden framåt, det gäller att arbeta dynamiskt och inte fastna.Det här kan skapa en besöksnäring året runt, säger Per Karlsson.