Tio lokaler runt om på Gotland håller öppet för förtidsröstning från och med 22 augusti.
Till det kommer 17 platser avsedda för personer som till vardags vistas där, samt för anhöriga och personal. Det är i första hand sjukhem och liknande.
Den som ska rösta i förtid ska, precis som på valdagen den 9 september, ha med sig legitimation samt det röstkort som erhållits via posten.
Det går att förtidsrösta även om man befinner sig i en annan kommun än där man är folkbokförd. Dessa röster fraktas till hemkommunen under valkvällen, men räknas inte förrän på onsdagen veckan därpå.
I Sverige går endast att rösta på detta analoga vis via manuell avprickning i röstlängd, kuvert i en valurna liksom så småningom också manuell rösträkning.
När förtidsröstningslokalerna i dag öppnar är det två och en halv vecka kvar till den 9 september och under partiernas slutspurt kan de som förtidsröstat rent av hinna ångra sig. Ingen fara, det går att ångra sig.
Då går man på valdagen till sin ordinarie vallokal, den som står noterad på röstkortet, och lägger en ny röst. Den rösten går då före förtidsrösten, vilket per automatik stryks.
Ångerrätten gäller dock endast för förtidsrösterna.
Tidigare var valsöndagen en viktig symboldag men med åren har förtidsröstningen ökat, 2014 förtidsröstade 2,6 miljoner svenska. I år går det att rösta på sammanlagt 2 727 platser i landet. På valdagen håller 6 004 vallokaler öppet.