Vid fredagens misstänkta terrorattack i Stockholm slutade vansinnesfärden, som kostade fyra människor livet, i Åhlénshuset.
570 meter stormade lastbilen fram innan det tog stopp.
Deltidsgotlänningen Anders Årfelt, som skulpterat lejonen som vakar över Drottninggatan, tror och hoppas att hans skapelser gjorde nytta under dådet och till och med räddade några liv.
– Min teori är att lastbilen hade kommit betydligt längre om inte skulpturerna hade bromsat färden och jag tror till och med att han fick problem med styrningen och att det var anledningen till att han kraschade in i Åhlénshuset, menar Anders Årfelt.
Varje betonglejon väger runt 1 100 kg och ställer till problem även för ett större och tyngre fordon.
– Dessutom läckte lastbilen olja, en skada som mycket väl kan ha uppstått när den körde in i ett betonglejon. Jag misstänker starkt att han fick problem på vägen, annars hade han säkert kunna ta sig hela vägen ner till Rosenbad, säger han.
Idén med att ha trafikhinder i form av lejon kommer från Anders Årfelt själv och sedan 1995 har de stått där på Drottninggatan. I dag pryds de av blommor för att hedra offren efter dådet i fredags, något som Anders ännu inte sett med egna ögon.
Men han har fått bilder skickade till sig.
– Det är väldigt vackert och jag känner mig stolt, även om det som har hänt bara är vidrigt, säger han.
Han vill att lejonen även i fortsättningen ska få symbolisera Stockholm och vaka över Drottninggatan, om än kanske med smärre justeringar.
– Det man kan göra är att förankra lejonen på rör, vilket gör att de är svårare att välta. Då skulle de bättre kunna stå emot en liknande händelse, menar Anders Årfelt.
Hur har tiden efter dådet varit för dig?
– Jag har blivit nerringd och fått svara på massor av frågor. Den konstigaste frågan jag fått är den från Expressen som undrade om jag skämdes. Jag förstod inte riktigt. Varför skulle jag skämmas? Mina lejon kanske till och med har räddat människoliv. Om det är så känner jag bara stolthet, säger Anders.
På Gotland är han mest känd för att ha skulpterat de baggar som finns på många ställen runt om på ön. Den första placerades ut i Österport redan 1992 och tillverkades på keramikverkstaden i Visby.
– Annars gör jag mina skulpturer i Burs, berättar Anders Årfelt.