Coderdojo Gotland startade hösten 2014 med syftet att barn och ungdomar skulle få lära sig mer om kodning och programmering. Bakom initiativet stod bland andra Gunnar Bergfasth, och han var på plats även under påskaftonen när Helagotland.se kom på besök i Science Parks lokaler i Visby.
– I vanliga fall är det 15-20 stycken här, men i dag är det bara de mest inbitna här, de som alltid kommer tillbaka, säger han.
Gunnar Bergfasth berättar att tanken med Coderdojon, förutom att barnen ska lära sig att koda, är att man vill skapa ungdomar som är kritiska och kan se alla fällor i det digitala samhället.
– All teknik styrs av kod, och vi kommer alla att överösas allt mer av det digitala samhället. Jag hoppas att vi kan skapa framtida medborgare som kan förhålla sig kritiska och se alla fällor.
Enligt initiativtagaren har många av de mest frekvent återkommande barnen blivit väldigt duktiga och tagit till sig mycket kunskap från mentorerna, som många själva är studenter på Campus Gotland.
– Det är fantastiskt att se ungarna så engagerade. Man ser hur ögonen verkligen lyser på dem.
En av de engagerade besökarna under lördagen var 10-årige Sebastian Palmqvist. För honom fanns det inte på världskartan att stanna hemma bara för att det var påskafton.
– Nej, jag har varit här nästan varje gång tror jag. Jag missade ett öppet hus på skolan en gång för att vara här, berättar han.
Med mentorernas hjälp sitter Sebastian och jobbar på sitt egengjorda rymdspel som han lagt åtskilliga timmar på sedan har började komma till Coderdojon för två år sedan.
Vad är det som är så kul med att programmera?
– Jag gillar att spela spel, så att få göra ett eget är väldigt roligt. Man känner sig så glad när man lyckas med något man jobbat med länge. Då känner man sig nöjd, säger han.
Är det här något du vill jobba med när du blir stor?
– Jag vet inte riktigt. Jag vill mest av allt bli uppfinnare. Och lite konstnär, men det är jag lite redan.
Sebastian försöker sedan, förgäves, att förklara hur spelet är uppbyggt för Helagotland.ses reporter och fotograf. Han berättar om hur rymdskeppet kan åka snabbare när man samlat in en viss summa pengar, och om hur rymdskeppets sköld "healar" sig själv var tionde sekund.
Även Sebastians pappa Björn Palmqvist erkänner att han inte längre hänger med sin son, trots att han ofta är med honom på coderdojon.
– Jag hängde med de första gångerna, men nu är det för avancerat för mig. Nu är det mest fascinerande att se vad han mäktar med att göra, säger han.