När Statistiska Centralbyrån 2013 undersökte hur det såg ut på vd-positionen bland de svenska företagen, med 200 eller fler anställda, visade det sig att 58 procent var män och 42 procent var kvinnor. Siffran går förstås inte att direkt att jämföra med hotellbranschen – men är en fingervisare om hur det ser ut i samhället i stort. Bland Visbys större hotell återfinns Gotlandsresor med Scandic Visby och anläggningen på Gustavsvik, Strand Hotel, Clarion Hotel Wisby, Novi Resort (tidigare Tott Hotell) och Gotlands Turist- och konferensservice AB (GTSAB) med Hotell Strandporten och Hotell Villa Borgen. Gemensamt för samtliga anläggningar är att alla har en kvinnlig hotellchef. Helagotland.se träffade under fredagen Victoria Berge, GTSAB, Sanna Kleven, Clarion Hotel Wisby, Hanna Wiman, Strand Hotel, Marie Herrey, Novi Resort, och Carina Hammander, Gotlandsresor, för att prata om hur de lyckats nå chefspositionen, vilka utmaningar de ställs inför och vad de har för tips till unga tjejer i dag.
De är samtliga kvinnor och chefer över fem av Visbys största hotell.
Varför tror du att du har du lyckats nå posten som vd/hotelldirektör?
Carina Hammander: – Det korta svaret är att jag haft bra chefer som trott på mig från första början. Jag har pushats till att hela tiden gå utanför min trygghetszon och anta nya uppgifter, och parallellt med utbildningar har jag har tagit för mig, antagit nya utmaningar och växt in i mina roller.
Sanna Kleven: – Jag är en ganska orädd och modig typ. Jag har också haft några chefer genom åren som sett mig och vågat satsa på mig. Att jag gick från tv-producent till vd i hotellbranschen var ju ett ganska tvärt kast för tre år sedan. Att Clarion hade en personalstrategi att mer se på vad jag kunde göra än vad jag gjort var helt avgörande. Så lite mod krävs det nog för att slänga sig in på det sättet som jag gjorde.
Marie Herrey: – Jag är också ganska ny i hotellbranschen. Men gemensamt med allt jag har gjort är att det handlat om försäljning och service. Vad produkten varit är lite olika – men bara man älskar det man gör spelar det ingen roll. Sedan är jag riktigt bra på att rekrytera och då får jag ett bra team runt mig. Nu under de senaste fyra åren har jag haft en väldigt bra chef på Vår Gård i Saltsjöbaden som betytt mycket för mig.
Hanna Wiman: – Jag är uppväxt inom hotellbranschen (Hannas far Magnus Wiman drev tidigare hotellet, reds anm), men har även skaffat mig mycket erfarenhet från andra håll. Jag kanske inte hade fått den här chansen om det inte varit inom familjen. Men däremot är det i stället så att när man är i familjen, då har man en otrolig press på att leverera. Det gör att man kanske är rädd, men man måste våga prova. Sedan har jag haft andra tjänster på andra ställen där jag fått chansen på olika sätt. Då har jag fått lära mig att man inte kan vara bäst från början. Det handlar om att man som person ska vilja utvecklas.
Victoria Berge: – Det har varit mycket målmedvetenhet från start och hårt arbete. Men jag hade aldrig varit där som jag är i dag om det inte var för min tidigare chef som hela tiden sett potentialen i mig. Det har funnits flera personer som inte trott på mig för att jag var för ung för rollen som hotellchef. Men han har verkligen hela tiden trott på mig och gett mig ansvar. Jag lärde mig tidigt att vara påläst, så att ingen kunde köra över en.
"Jag tror inte det handlar om att jag är kvinna, för det finns alltid dem som vill trycka dit en oavsett kön", säger Victoria Berge.
Möter du några fördomar som kvinnlig chef?
Carina Hammander: – Jag har aldrig direkt mött några fördomar, i så fall var det mer av det när jag var yngre och ny som chef. Då kan det säkert ha funnits situationer där fördomar kunde uppstå, det gör det inte längre, i alla fall inget som jag noterat.
Sanna Kleven: – Jag tittar hellre på kompetens än kön och känner ingenting av det nu. Det är ändå viktigt för oss att se yngre kvinnor och hjälpa dem vidare uppåt, eftersom man inte får allt serverat på samma sätt som män. Det gäller att se medarbetare och ge dem ansvar. Vi har fler kvinnor än män på vårt hotell, det kan vara problematiskt att ha en organisation med övervikt, oavsett håll. Jämlikt är det bästa.
– Men det kanske inte handlar om fördomar, utan det språk man använder. Det kan vara det manliga språket som behöver förändras, man kan säga att det är ”en rivig tjej” eller att hon har ”skinn på näsan”. Men det säger man ju aldrig om en kille.
Marie Herrey: – Det har hänt en gång att en gäst skulle prata med en manlig chef. Då fick jag förklara att det var jag som var chefen. Men tvärtom tycker jag att de man jobbar med som leverantörer, personal och gäster hela tiden respekterar en.
Hanna Wiman: – Jag var i början mer nervös som ung och kvinna. Men det försvann rätt snabbt. När man hamnar i situationer där det inte är naturligt att det är så mycket kvinnor, då måste man visa att ”jag vet inte det här, men jag vill det här”. Det handlar mer att som beställare av tjänster, som till exempel badrum där det är mycket män, att visa att jag har koll på vad jag vill.
– För min del tror jag att det ibland snarare handlar om min storlek än om kön. Jag är relativt kort, när jag till exempel är med min bror på möten tror man jag är hans respektive och inte den som är chef.
Victoria Berge: – Det tuffaste är att jag är så pass ung och det är det första som man sätter fokus vid. De undrar om jag kan ta det här och om jag vet vad jag pratar om. Jag tror inte det handlar om att jag är kvinna, för det finns alltid dem som vill trycka dit en oavsett kön.
"Jag tror att kvinnor får mer negativa omdömen av kollegor än vad män får", säger Hanna Wiman.
Vad har du för tips till unga tjejer som i framtiden vill ha en chefsposition i arbetslivet?
Carina Hammander: – Våga vara modig och gå utanför sin trygghetszon, ta för sig och våga vara sig själv. Sedan betyder det mycket att man har en bra chef som ser dig och din möjlighet till utveckling.
Sanna Kleven: – Livet är för kort att ha en dålig chef, och om man har det gäller det att byta arbetsplatsplats. Man ska ha roligt på jobbet och ska hitta en konstellation där man trivs och har en chef som tror på en. Jag kan titta på min egen utveckling och se när jag gått vidare, då har det varit när jag haft chefer som trott på en.
Marie Herrey: – Min man sökte något jobb där det stod att man skulle kunna flytande finska. Då sa jag ”Du kan ju inte finska”, och han svarade ”Hur svårt kan det vara?”. Vi måste ha mer av den inställningen. Jag skulle säga att man ska våga söka jobb som man tror att man inte är kvalificerad för. Man ska strunta i vad som står i beskrivningen och tala om vad man är bra på i stället.
Hanna Wiman: – Jag tror att kvinnor får mer negativa omdömen av kollegor än vad män får. Då gäller det att som kvinna inte ta åt sig så mycket och i stället strunta i det som folk säger. Då är det viktigt med en bra chef som tror på en.
Victoria Berge: – Det är viktigt att vara modig och där har vi som chefer ett stort ansvar också. Det gäller att se medarbetarna och att de då vågar tro på sig själva. Vi måste visa att det är helt okej att göra fel, världen går inte under bara för att jag gör ett fel. Sedan gäller det att fokusera på vad jag mår bra av och inte fokusera på det negativa.
De fem hotellcheferna fick även en fråga om vad som är den stora utmaningen för hotell- och turistnäringen på Gotland. Där svarade de nästan enhälligt att utmaningen är att få kompetent personal och personalboenden.
– Kompetent personal, med kockar som ett känt ämne, är en stor brist, säger Sanna Kleven.
Victoria Berge menar att de också har ett ansvar med att få bort den svarta stämpeln med att branschen bara är "ett jobb på vägen" till en annan arbetsplats.
– Det går verkligen att utvecklas i den här branschen om man jobbar tillräckligt hårt, säger Victoria Berge.
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.