"Vi har väldigt hårda kvalitetskrav"

Cementa på Gotland har tidigare använt sig av bränsle från Qlyte. Samma företag som orsakat för höga utsläpp av dioxiner vid Nordkalks anläggning i Köping.

Bild på Cementas anläggning i Slite.

Bild på Cementas anläggning i Slite.

Foto: Tommy Söderlund

CEMENTAS VD OM IMPORTERAT BRÄNSLE2015-06-21 12:40

11 juni avslöjade Svt Nyheter att Nordkalk importerat ett bränsle gjort på sopor från Nederländerna. Bränslet bär namnet Qlyte och ser ut som grå pellets. Svt har gått igenom flera dokument gällande Nordkalks användning av det utländska avfallsbränslet. I dem står det bland annat att man orsakat för höga utsläpp av cancerframkallande dioxiner.

Cementa avslutade 2014 sin uppgörelse med Qlyte. Cementa säger att de har mer skärpta bestämmelser för sin anläggning än vad riktlinjerna anger för produktionen i Slite.

"Vi avslutade uppgörelsen med Qlyte under 2014 av flera orsaker. En orsak är strikt kommersiella, en annan att fabrikens behov av bränslet var täckt via andra leverantörer och den tredje orsaken var att kvaliteten vid den tidpunkten inte var i enlighet med våra önskningar och krav", skriver Anders Jansson, marknadsdirektör på Heidelberg Cement Miljö AB, i ett mejl till Helagotland.se.

"Jag vill samtidigt påpeka att jag anser att Qlyte är ett seriöst företag som vanligtvis producerar ett acceptabelt material. Under det senaste året har de byggt om sin processanläggning och utvecklat avfallsbränslet så att det överensstämmer med våra krav på materialet."

Efter Svt:s granskning av det importerade avfallet har Cementa beslutat att genomföra flera åtgärder. Bland annat kommer de att montera en mätare för radioaktivitet på sin lossningskran.

– Det ger utslag direkt om det mot förmodan skulle vara något, berättar Per Ole Morken.

Dessutom har man erbjudit sina anställda att ta hepatit b-vaccin.

– Vi har tidigare erfarit att det funnits metall som inte hör hemma i brännbara föremål. Då kan det finnas kanyler där, då har vi erbjudit våra anställda att ta vaccin, säger Per-Ole Morken.

Hans uppfattning är att det som hände på Nordkalks anläggning i Köping inte skulle kunna hända på Gotland.

– Jag vill hävda att det med 100 procents säkerhet inte skulle kunna hända vid oss. Vi har väldigt hårda kvalitetskrav och därför får inte Qlyte leverera till oss, säger Per Ole Morken.

Cementas miljöchef Kerstin Nyberg är inne på samma linje. Varje gång de tar in en ny leverantör får de hårdare krav att leva upp till.

– När vi tar in en ny leverantör får de genomgå en skarpare kontroll inledningsvis så att vi ska känna oss säkra med dem, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om