– Vi fick besked i onsdags av vår prefekt (chef) vid historiska institutionen som ville förvarna oss. Beslutet tas i slutet av den här månaden av fakultetsnämnden, säger professor Åke Sandström vid historiska institutionen vid Uppsala universitet Campus Gotland.
– Det innebär att vi nu ger våra sista kurser, de A-, B- och C-kurser som löper får slutföras. Men efter juni kommer det inte att finnas någon undervisning längre, inga nya kurser utlyses och då försvinner även forskningen, som den turismforskning som bara är i sin linda. Det är verkligen skarpt läge.
– Antalet helårsstudenter som berörs är 75, då är deltids- och heltids ihopslagna. I praktiken handlar det om 100-150 studerande.
Åke Sandström är starkt kritisk till att historieämnet försvinner och menar att det huvudsakliga skälet är att man främst har distansutbildning och att en uttalad inriktning är att man ska ha fler campusplatser.
– Den socionomutbildning som nu kommer hit sker bland annat på historieämnets bekostnad.
Åke Sandström menar att man nu slår sönder fungerande utbildningar innan man får hit andra som fungerar.
Historiska institutionen har tre anställda här, förutom Åke Sandström är det professor Michael Scholz och universitetslektor Erika Sandström.
– Antagligen skiljs vi från våra anställningar i november nästa år. I stället för att skära på många områden löser man det med ett Alexanderhugg.
Rektorsrådet Olle Jansson är inte lika kategorisk när det gäller historieämnets totala avveckling.
– Vid fakultetsnämnden den 31 oktober är det tänkt att fatta beslut om nästa års verksamhetsplan och då kommer förslag om omfördelning av medel som gör att distanskurserna över tid avvecklas. Men det handlar inte om att avveckla ämnet, individerna har också en hel del forskningstid i sina tjänster.
Professor Kerstin Rydbeck är ordförande för fakultetsnämnden vid historisk-filosofiska institutionen.
– Uppsala universitet ska öka verksamheten på Gotland. Dels genom att man tillför nya resurser och dels genom omfördelningar. Det handlar om att göra om distansundervisning till campusstudenter, det ska vara åtminstone 1 500 mot i dag inte ens 1 000.
– Då blir det vissa strukturella förändringar där man måste avveckla vissa kurser och satsa på andra. Historia har tre kurser på distans, de kurserna ska avvecklas. Men vi kommer inte att lämna några studenter i sticket. Alla får fullfölja påbörjade kurser.