Ökat söktryck men långt till mål

När Högskolan på Gotland och Uppsala Universitet gick samman 2013 var ambitionen att ha 1 500 helårsstudenter på plats i Visby till höstterminen 2016. Det loppet är nu kört.

Flyttar. Av alla som sökt sig till Gotland för att studera lämnar 90 procent ön efter avslutade studier.

Flyttar. Av alla som sökt sig till Gotland för att studera lämnar 90 procent ön efter avslutade studier.

Foto: Dennis Pettersson

CAMPUS VÄXER TRÖGT (GT)2016-03-30 05:30

Vid samgåendet med Uppsala Universitet hade Högskolan på Gotland 800 helårsstudenter. I dag har antalet ökat till cirka 1 000 studenter, men det är ändå långt ifrån målsiffran.

– Det går inte så fort som vi önskar, men vi inventerar just nu idéer och förslag om nya program och kurser som ska föra utvecklingen framåt. Vilka det blir ska vi besluta om innan sommaren, säger rektorsråd Olle Jansson vid Uppsala Universitet Campus Gotland.

Han är medveten om att ambitionsnivån på 1 500 campusstudenter är hög, men berättar att det fungerar bra som drivkraft.

– Det var ett kraftfullt mål som skulle genomföras på kort tid, men även om det kommer dröja lite längre så är det viktigaste att vi står fast vid det, säger han.

Nytt datum för måluppfyllelse är 2020.

Enligt Olle Jansson har den nya organisationen börjat sätta sig, och Campus Gotland har anställt ett 20-tal nya lärare, samt fler forskare och administrativ personal.

Även forskningsanslagen har ökat rejält både internt och externt.

– Att vi har bättre forskningsanknytning, det vill säga koppling mellan utbildning och forskning, stärker kvalitén för hela Campus Gotland. De interna anslagen för forskning är nu uppe i cirka 25 miljoner kronor, vilket är en ökning med närmare 30 procent sedan samgåendet, säger han.

Trots att man inte nått målet med 1 500 campusstudenter så märks att intresset för Campus Gotland ökat. Jämfört med 2013 har söktrycket ökat med 50 procent, vilket skapar hårdare konkurrens om platserna. Mycket av ökningen beror enligt rektorsrådet på att fler nu faktiskt ser utbudet på Gotland via Uppsala Universitet, och därigenom får upp intresset för utbildningarna.

– Jag tror varumärket Uppsala Universitet är jätteviktigt för att locka både studenter och anställda till Gotland, framförallt i kombination med den småskaliga studiemiljön, säger Olle Jansson.

Han funderar också på att ha sommaruniversitet i mycket högre utsträckning än i dag, men för att drömmen ska kunna bli verklighet finns ett stort aber som ligger utanför Campus Gotlands makt.

– Det här med bostäder är ett riktigt orosmoment som vi pratat mycket med regionen och Gotlandshem om. Det finns potential att växa, men med fler studenter, militärer och nyanlända är behovet av åretruntbostäder väldigt stort. Om vi ska få folk att stanna på Gotland efter sin utbildning krävs fler bostäder med 12-månaderskontrakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om