"De vill bara ha mer makt och pengar"

1 650 byggnadsarbetare i Sverige gick på tisdagsmorgonen ut i strejk. Bland företagen som berörs finns det gotländska företaget Nybergs Entreprenad, som just nu arbetar med ombyggnaden av Göransgården.

På tisdagen gick 1 650 byggnadsarbetare i Sverige ut i strejk. På Gotland berörs Nybergs Entreprenad av strejken.

På tisdagen gick 1 650 byggnadsarbetare i Sverige ut i strejk. På Gotland berörs Nybergs Entreprenad av strejken.

Foto: Malin Stenström

Byggstrejken2016-04-12 10:12

Klockan 06 på tisdagsmorgonen lade 1 650 byggnadsarbetare ned sina verktyg, då fackförbundet Byggnads kallade ut sina medlemmar i strejk. Anledningen är att man ännu inte kommit överens om ett avtal med Sveriges Byggindustrier, och på måndagen sade Byggnads nej till medlarnas bud på en löneförhöjning på 2,2 procent.

– Det bud medlarna presenterade i dag är helt tomt och innehåller ingenting av våra krav. Därför säger vi nej, sade Byggnads riksordförande Johan Lindholm på måndagen.

Bland företagen som berörs av strejken finns gotländska Nybergs Entreprenad, där arbetarna som just nu bygger om Göransgården på tisdagsmorgonen var de första att tas ut i strejken. På plats vid bygget fanns därför fyra strejkvakter, två från Nybergs och två från Byggnads.

– Det är olyckligt att det ska behöva gå så här långt, men samtidigt är det helt nödvändigt för att få Sveriges Byggindustrier att få upp ögonen och lyssna på oss, säger Marcus Johansson, fackombudsman för Byggnads till Helagotland.se.

Vad är kärnfrågorna för er i den här konflikten?

– Det handlar främst om att få ordning och reda på arbetsmarknaden, att öka jämställdheten och att få bort oseriösa företag från marknaden. Många tror att lönen är den viktigaste frågan, men det handlar inte om det längre. Vi sade nej till ett rent lönebud med en ökning på 2,2 procent i går, men det är inte lönen som är det viktiga längre.

– Det känns sorgligt och tråkigt att motparten inte känns ett dugg intresserade av att lyssna på oss och att nå ett avtal som värnar om arbetsmiljön. De vill bara ha mer pengar och mer makt.

Enligt Lars Berg, även han ombudsman för Byggnads på Gotland, vill Sveriges Byggindustrier även skapa A- och B-lag inom byggbranschen, något som Byggnads vänder sig starkt emot.

– De vill sänka lönerna för vissa arbetare, vilket skulle öka klyftorna ännu mer inom branschen. Exempelvis nyanlända, kvinnor och lärlingar skulle få ännu sämre villkor om Sveriges Byggindustrier fick bestämma. Vi vill att det ska vara så lika löner som det är möjligt, säger han.

Om konflikten fortsätter tas även arbetarna som bygger om Säveskolan i Visby ut i strejk nästa vecka. Enligt Marcus Johansson är det inte otänkbart att det blir verklighet.

– Det är ju svårt att säga hur länge konflikten kan pågå, men som jag uppfattat det står parterna väldigt långt ifrån varandra just nu. Det kan nog dra ut på tiden, och vi tänker inte ge oss. Å andra sidan kan sådant här lösa sig på fem minuter också.

Sammanlagt har Byggnads varslat om strejk för 2 600 av sina medlemmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!