Hotades få blommor på sin grav

Snatterier drabbar öns företagare hårt. De som ingriper får ibland dessutom ta emot hot. En gotländsk företagare hotades få ett knippe vita begravningsliljor. ”För jäkligt”, säger Andreas Unger, ordförande för Företagarna på Gotland om situationen.

Foto: Henrik Radhe

Butiksbrott2017-04-26 09:50

Hälften av alla företagare inom handeln uppger själva att de utsatts för brott under de senaste fem åren. För att uppmärksamma vardagsbrott, hot och snatterier hålls den här veckan en säkerhetsvecka där företagen uppmanas att anmäla allt.

– Det är stora problem. Varje dag sker snatterier, i större butiker flera om dagen, säger Andreas Unger.

Många av hans dryga 300 medlemsföretag på ön finns inom handeln och de vittnar om svinn genom snatterier. Ofta upptäcks brottet först vid inventeringar, eller när tomma förpackningar hittas i butiken.

För att ett brott ska ha begåtts och en polisanmälan ska kunna göras måste kunden ha lämnat butiken med varan.

– Att ge sig ut efter den som snattat är alltid förenat med någon risk, och man måste då lämna sin butik, säger Andreas Unger.

Öns företagare berättar att de ibland hotas i situationer då någon tas på bar gärning. En av öns företagare skulle få sig tillsänt ”en knippe vita begravningsliljor”. Värdet på det som snattats var bara någon hundralapp och hotet anmäldes aldrig.

– Jag tycker att det är för jäkligt. Stämningen blir hårdare och hårdare. Många butikskedjor ger direktiv till sina anställda att deras säkerhet går före brott, säger Andreas Unger.

Hur många miljoner den dolda brottsligheten med butiksstölder kostar öns företag går inte att säkert säga. Mörkertalet är stort.

– Det påverkar resultaten. I bokföringen har man en post för svinn, säger Andreas Unger.

Han menar att situationen är värst för mindre enmansföretag inom handel, som kan drabbas hårt ekonomiskt och har svårare att ha koll i butiken.

Att försöka anmäla ett snatteri tar dessutom dyrbar tid, och då avstår många.

– När man ringer polisen kan det vara 60 samtal i kö och vi har inget bra system för att ta hand om den här typen av brott, säger han.

Polisen gör så gott de kan men resurserna är för dåliga och många brott skrivs av, trots att det ibland finns en misstänkt gärningsman, konstaterar Andreas Unger.

– Visby Centrum har valt att hyra in egna säkerhetsvakter som patrullerar. Handlarna där säger att de märker av väktarnas närvaro men hur mycket färre brott det blivit är svårt att säga, säger han.

Den här veckan uppmanar han till nolltolerans från handlarnas sida mot snatterier.

– Det är stort mörkertal i statistiken. Anmäl därför alla brott, även om de är små eller ringa, uppmanar Andreas Unger.

Fakta:

Varje år stjäls det för 6 miljarder från svenska butiker.

Det är en ökning med drygt 30 procent jämfört med år 2013.

Kött, choklad och kaffe tillhör några av de vanligaste stöldvarorna i dagligvaruhandeln.

Majoriteten av stölderna utförs av kriminella som systematiskt stjäl från landets handlare.

Det har tvingat handlarna att öka sina investeringar i butikens säkerhet,

i genomsnitt lägger varje butik 191 000 kronor enbart på väktare och ordningsvakter.

Källa: Svensk Handels Stöld- och svinnrapport

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om