I januari 2012 infördes en ny lag om kollektivtrafik som syftar till ökad samverkan med övrig samhällsplanering. Det så kallade trafikförsörjningsprogrammet inrättades 2013 och nu anser regionen att det är dags för en omgörning.
Under våren har teknikförvaltningen haft sittningar med allmänheten som fått tillfälle att yttra sig över saker man anser borde bli bättre.
– Det var gruppdiskussioner mellan medborgare och politiker och en av synpunkterna som många hade var att bussarna bättre ska anpassas efter färjornas turlistor, säger Anita Carlsson, chef för kollektivtrafiken på Gotland.
Flera ansåg även att det måste in fler kvällsturer.
Den nya planen är långsiktig och sträcker sig till år 2030, men revideras vartefter. Just nu arbetar regionen med att sammanställa programmet som skickas på remiss till ett femtiotal instanser. I december ska politiken fatta beslut i frågan och därefter kommer den nya planen att implementeras.
– Vi står inför nya upphandlingar inom kollektivtrafiken så vi kände att det var dags för ett nytt trafikförsörjningsprogram. Mycket handlar om att försöka samordna trafiken bättre, skapa stomlinjer och införa anropsstyrd trafik. Det innebär att man på vissa linjer själv anmäler att man vill åka med, antingen via en app eller exempelvis ett telefonnummer. Exakt hur det ska se ut vet vi ännu inte, men tekniken går ju fort framåt, säger Anita Carlsson.
Under 2017 var det linjerna 10, 11, 12 och 20 som hade flest resenärer. Genomsnittet per tur låg då på 20 personer. I stadstrafiken hade linje 1 flest resenärer med cirka 11 personer per tur.
I den övergripande målsättningen säger regionen att samtlig kollektivtrafik ska drivas med fossilfria bränslen till år 2030. Hur viktig den frågan är inför kommande upphandling vill Anita Carlsson dock inte kommentera i nuläget.
Dick Sandström är sommargotlänning sedan urminnes tider och är på väg tillbaka till Solna. Han har tagit bussen från Hemse som så många gånger förr:
– De senaste tio åren har jag tagit bussen till och från Visby och det har alltid funkat bra tycker jag. Det är någon gång ibland man får sitta här på stationen och vänta på anslutningsbussen till hamnen, säger han.
Gun-Britt Malmborg bor sedan två år tillbaka i Klinte och tar bussen in till Visby några gånger i veckan:
– Just till Klinte funkar det perfekt. Men jag önskar att det fanns mer utrymme på bussarna för barnvagnar och rullatorer. De borde kunna ta bort det första sätesparet tycker jag.