Tove sĂ€ljer lyxiga godsaker – ur stallet mitt i skogen

Det var hantverket som lockade Tove Hellström nÀr hon för 14 Är sedan bestÀmde sig för att gÄ en kvÀllskurs i pralintillverkning.

Tove Hellström packar försiktigt en godispÄse med praliner. Det tar ungefÀr tre dagar att producera en hantverkspralin.

Tove Hellström packar försiktigt en godispÄse med praliner. Det tar ungefÀr tre dagar att producera en hantverkspralin.

Foto: Sofie Regnander

Burs2024-08-05 12:35

Det Ă€r inget som man precis förvĂ€ntar sig nĂ€r man kör pĂ„ den smala lilla vĂ€gen mellan Havdhem och Burs. Att man dĂ€r mitt ute i skogen ska hitta ett stall fyllt av lyxiga godsaker. 

För 14 Är sedan bestÀmde sig ekonomen Tove HÀllström för att gÄ en kvÀllskurs i att tillverka praliner och fastnade direkt. Hon gick fler kurser och började tillverkade praliner hemma i köket, mest till familj och vÀnner.

Pralinerna blev mycket uppskattade och efter pÄtryckningar beslutade hon sig för att starta Chokladstallet 2018. Första Äret tillverkades pralinerna i Burs bygdegÄrd. Samtidigt pÄgick arbetet med att riva ut och renovera stall-byggnaden hemma pÄ gÄrden Lindarve.

Tove uppskattar att hon tillverkar cirka 15 000 till 20 000 praliner om Äret.
Tove uppskattar att hon tillverkar cirka 15 000 till 20 000 praliner om Äret.

2019 var Chokladstallet med ett stort tillverkningskök och butik klart och i dag tillverkar Tove uppemot 15 000 till 20 000 praliner om Ă„ret. HögsĂ€songen Ă€r sommaren, men butiken Ă€r öppen Ă„ret runt, Ă„tminstone en dag i veckan under lĂ„gsĂ€song.

– Det Ă€r kreativiteten och hantverket som jag tycker Ă€r kul. Man fĂ„r fĂ€rgsĂ€tta, anvĂ€nda hĂ€nderna och komma pĂ„ nya smaker, berĂ€ttar Tove och bjuder pĂ„ en saffranspannkaka-pralin och en lite mer ovĂ€ntad smaksensation – en sparris-pralin. 

Sparrisen liksom bĂ€r till olika pralinfyllningar köper Tove in lokalt pĂ„ Stenhuse gĂ„rd. Att bara anvĂ€nda naturliga rĂ„varor Ă€r viktigt för henne. Även fĂ€rgerna som pryder hennes praliner Ă€r naturliga.

En saffranspannkaka- och en sparrispralin, Àr en spÀnnande och lyxig smakupplevelse.
En saffranspannkaka- och en sparrispralin, Àr en spÀnnande och lyxig smakupplevelse.

– Jag köper in chokladfĂ€rger med naturliga fĂ€rgĂ€mnen frĂ„n till exempel gurkmeja, rödbeta och svarta vinbĂ€r. NĂ€r man lĂ€gger sĂ„ mycket tid pĂ„ naturliga smaker inuti sĂ„ kĂ€nns det bra att ha det utanpĂ„ ocksĂ„, sĂ€ger Tove.

SjÀlva grunden, chokladen till pralinerna, köper Tove in frÄn Malmö chokladfabrik, vars choklad bÄde Àr ekologisk och FairtrademÀrkt.

Det Ă€r mĂ„nga olika steg i sjĂ€lva tillverkningen av praliner. Tove bedömer att det tar cirka tre dagar att fĂ„ fram en fĂ€rdig pralin. 

– Det Ă€r verkligen ett hantverk. Det skulle vara kul att anordna kurser i pralintillverkning, inte minst för att visa hur mycket jobb som ligger bakom.

Men det Àr inte bara praliner som tillverkas hemma pÄ gÄrden. Inom chokladbranschen har "bean to bar" eller "böna till chokladkaka" fÄtt ett uppsving de senaste Ären. Det innebÀr kort och gott att man tillverkar egen choklad frÄn grunden, alltsÄ frÄn bönan.

Foton i butiken visar hur processen "frÄn böna till kaka" gÄr till. Bönorna rostas, krossas och skalas. Sedan blandas de med socker och kakaosmör. DÀrefter mortlas de i en maskin och till slut börjar bönorna att likna choklad.
Foton i butiken visar hur processen "frÄn böna till kaka" gÄr till. Bönorna rostas, krossas och skalas. Sedan blandas de med socker och kakaosmör. DÀrefter mortlas de i en maskin och till slut börjar bönorna att likna choklad.

Tove har hakat pĂ„ trenden och i dag har Chokladstallet sin alldeles egna choklad tillverkad av bönor frĂ„n Kongo och Filippinerna. I de bĂ„da lĂ€nderna bedrivs projekt i anslutning till odlingarna. I Kongo med syfte att skapa större trygghet och förbĂ€ttrade försörjningsmöjligheter för kakao-bönderna. I Filippinerna med syfte att restaurera skogar som kakaotrĂ€den trivs i och som tidigare skövlats.

Tove med de egentillverkade "bean to bar" chokladkakorna i förgrunden.
Tove med de egentillverkade "bean to bar" chokladkakorna i förgrunden.

– Ghana och Elfenbenskusten Ă€r vĂ€l egentligen de största producenterna av kakao, men jag köper inte dĂ€rifrĂ„n eftersom förhĂ„llandena Ă€r sĂ€mre dĂ€r, sĂ€ger hon.

Det senaste Äret har just konflikter och inte minst klimatförÀndringar lett till att priset pÄ kakao rusat i höjden. Visst har det pÄverkat Àven den lilla produktionen i Burs. Priset pÄ pralinerna har behövts höjas lite, sÀger Tove. Men hon tÀnker inte genomföra nÄgra drastiska förÀndringar.

– Jag kommer att fortsĂ€tta köpa den choklad som jag tycker Ă€r bra. Visst finns det billigare alternativ, men viktigast Ă€r Ă€ndĂ„ kvaliteten.

Det Àr ingen kund som har reagerat?

Tove Hellström Àr egentligen ekonom, men fastnade för tillverkning av praliner efter en kvÀllskurs för 14 Är sedan.
Tove Hellström Àr egentligen ekonom, men fastnade för tillverkning av praliner efter en kvÀllskurs för 14 Är sedan.

– Nej. Jag tror att mĂ€nniskor Ă€r pĂ„lĂ€sta och förstĂ„r varför chokladpriset har stigit. Sedan ligger vi pĂ„ Gotland ganska lĂ„gt i pris jĂ€mfört med fastlandet sĂ„ jag tĂ€nker att frĂ€mst turister inte reagerar sĂ„ mycket. 

Tove Àr som sagt ekonom i botten och arbetar deltid med ekonomi pÄ Grönt centrum i Roma. Familjen har tvÄ barn och driver ocksÄ en hyfsat stor lammgÄrd. SÄ man undrar förstÄs... Hur hinner hon med allt?

– Ha ha. Jag har nog blivit mer effektiv med Ă„ren och kĂ€nner mig lugnare för jag har hittat ett sĂ€tt att jobba. Sedan hjĂ€lper hela familjen till med butiken. I produktionen fĂ„r jag hjĂ€lp av min svĂ€gerska som jag gĂ„tt alla kurser tillsammans med.

Sommaren Àr som sagt högsÀsong för Chokladstallet, men Àven under lÄgsÀsong hittar folk hit.

Toves familj, bland annat dottern Sanna, hjÀlper till i butiken nÀr Tove sjÀlv behöver tillverka chokladkakor och praliner.
Toves familj, bland annat dottern Sanna, hjÀlper till i butiken nÀr Tove sjÀlv behöver tillverka chokladkakor och praliner.

– Det Ă€r förvĂ„nansvĂ€rt mĂ„nga som kommer förbi och det som jag tycker Ă€r roligt Ă€r att jag ser att mĂ„nga unnar sig sjĂ€lva – och inte bara köper praliner för att ge bort.

HÀnder det att du unnar dig sjÀlv en pralin?

– Jo, men dĂ„ tycker jag att det Ă€r roligt att testa andras choklad och praliner, att bli inspirerad av olika smaksĂ€ttningar. Mina egna praliner kĂ€nner jag ju ganska vĂ€l vid det hĂ€r laget, skrattar hon.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!