Gretas gamlingar laddar inför strejk

För tre månader sedan samlades Gretas gamlingar för första gången. Nu lägger man i ytterligare en växel inför den globala klimatstrejken 27 september.

Gretas gamlingar har samlats utanför Ica i Burgsvik varje fredag i tre månader.

Gretas gamlingar har samlats utanför Ica i Burgsvik varje fredag i tre månader.

Foto: Sofie Regnander

Burgsvik2019-09-21 18:15

Idag, fredag, inleds en global aktionsvecka i Greta Thunbergs anda. Veckan öppnar med en global skolstrejk för klimatet. När veckan avslutas, den 27:e, uppmanar ungdomarna alla äldre att delta i en global storstrejk för att påverka politikerna att agera.

I tre månader har Gittan Frejhagen, deltidsboende på Gotland och en av grundarna till Gretas gamlingar, manifesterat sitt stöd för Greta och alla unga. Varje fredag har hon och flera äldre samlats utanför Ica i Burgsvik och diskuterat klimatfrågor.  Ett delmål har varit att samla 10 000 äldre fram till den stora klimatstrejken den 27:e. Flera nya grupper har startats runt om i landet, men Gittan tror att det blir svårt att nå 10 000. 

– Ja, det blir svårt. Jag tog i lite när vi startade, men det viktiga är att vi blir många. Inför den stora globala klimataktionen pratar vi med vänner och bekanta och alla har fått i uppgift att tänka efter vem man kan ta med sig. Vi kommer också att gå ut med information på vår Facebook-sida och affischera på anslagstavlor.

Till den stora dagen kommer gruppen att trycka upp flygblad med goda lokala, klimatsmarta exempel. Det handlar bland annat om att hitta ett sätt återanvända saker som lämnas till återvinningen, hitta former för att främja lokal produktion av grönsaker genom att dela risken med lokala odlare och försöka samordna resor när det inte finns någon buss att tillgå.

Hur blir det med Gretas gamlingar efter den 27:e?

– I höst kan vi inte stå ute, utan tanken är att vi kommer att träffas på biblioteket och fördjupa oss i klimatfrågorna. Vi tänker att den 27:e september får bli upptakten för det fortsatta arbetet.

Ni kommer alltså inte att stå utanför den lokala närbutiken den 27:e

– Nej, då träffas vi på biblioteket i Burgsvik. Vi har tagit fram fina tavlor med basfakta om klimatet. Vi har också bjudit in inspiratörer som kommer att berätta om lokala initiativ. 

Kan du berätta vilka inspiratörer som kommer?

– Nja, det är faktiskt hemligt än så länge, skrattar Gittan

–  Men jag kan berätta att du själv även kommer att kunna kolla hur stort ditt klimatavtryck är utifrån dina matinköp och resor till exempel. Det blir klockan 12 som vanligt så att alla ska ha en möjlighet att kika förbi en stund på lunchrasten om man vill. Jag tror att det kommer att bli en väldigt fin manifestation.

Lotta Lagercrantz, Elisabet Palo och Roland Persson pratar om hur man locka fler till den globala strejken den 27 september.
Lotta Lagercrantz, Elisabet Palo och Roland Persson pratar om hur man locka fler till den globala strejken den 27 september.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!