Gittan samlar gamlingarna till klimatkamp

För tre månader sedan startades Gretas Gamlingar för att stödja Greta Thunbergs klimatkamp. Nu hoppas Birgitta Frejhagen att 10 000 gamlingar deltar i den globala klimatmanifestationen på fredag.

Birgitta Frejhagen tipsar Eva Ekselius, Marie-Louise Skeppholm och övriga deltagare vid klimatmötet om åtgärder man själv kan vidta för att minska utsläppen. Åka kollektivt eller tanka med HVO, till exempel.

Birgitta Frejhagen tipsar Eva Ekselius, Marie-Louise Skeppholm och övriga deltagare vid klimatmötet om åtgärder man själv kan vidta för att minska utsläppen. Åka kollektivt eller tanka med HVO, till exempel.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Burgsvik2019-09-22 19:03

– Det är alltid lika nervöst att se hur många som kommer, säger Gittan Frejhagen när vi träffas på Fiket inför den stundande fredagsmanifestationen utanför Ica i Burgsvik.

– Förra gången kom det sju, tillägger hon.

Birgitta Frejhagen är ingen van aktivist. Drivet kommer i stället från att under många år arbetat som entreprenör med eget företag. Engagemanget för miljön vaknade efter förra sommarens och årets torka. Från sin bas vid Hulehällar har hon sett enbuskar stå röda i solen, och hört lantbrukare beklaga sig över bristen på regn.

– En del säger att torkan är värre i år, säger Gittan.

I juni skrev Birgitta Frejhagen ett inlägg på Facebookgruppen Serviceort Burgsviks sida och manade alla att sluta upp till ett möte utanför affären i Burgsvik den 28 juni.

– Det var väldigt spännande att se hur uppropet skulle tas emot. Det kom 50 personer. Helt galet. Det är vår toppnotering, säger Gittan och berättar att man efter det brukat vara 20-30 personer.

Som namnet antyder är Gretas gamlingar ett stöd till klimataktivisten Greta Thunbergs kamp. I augusti 2018 började Greta sin skolstrejk med att varje fredag sitta utanför riksdagshuset. En del äldre anser att en skolstrejk är fel, men Birgitta Frejhagen tycker Greta Thunberg är modig.

– Jag respekterar hennes kompromisslösa hållning. Vi gör mycket för klimatet, men måste göra mycket mer. Och jag tror Greta har lärt sig mycket mer genom att strejka än att sitta i skolan, säger hon.

Greta Thunbergs skolstrejk har utvecklats till organisationen FFF (Fridays for future). I slutet av augusti träffade Birgitta Frejhagen My Schuld från FFF, och efter det har Gretas gamlingar en logga som visar att man ingår i organisationen.

Det börjar dra ihop sig till fredagens manifestation utanför affären. Efter en regnig morgon har det klarnat upp. Solen skiner, men den här fredagen blir det ändå ett möte i det mindre formatet. Det droppar in deltagare efter hand, men mer än sex aktivister blir man inte. Fem kvinnor och en man.

Var är männen?

– Det undrar jag också. Klimatet är ingen fråga där det finns könsskillnader. Jag är deltidsboende här och försöker vara med så ofta jag kan, säger Roland Persson som är ende mannen för dagen.

Mötet utanför affären handlar mycket om hur man ska locka fler till den 27:e september. I samband med FN:s klimatmöte i New York har FFF en kampanjvecka 20-27 september, som avslutas med en stor manifestation/strejk på fredagen.

– Då blir det aktioner i 140 länder. Det är enormt stort och jag hoppas att vi blir många i Burgsvik, säger Gittan.

Birgitta Frejhagen kan glädjas åt att Gretas gamlingar i Burgsvik fått spridning i landet. Gänget från Burgsvik gjorde en avstickare till Visby under Almedalsveckan. SVT, SR, Aftonbladet, flera lokaltidningar och miljötidskrifter har uppmärksammat gamlingarna, och nu finns lokala grupper från Umeå i norr till Höganäs i söder.

– Jag tror det finns omkring 15 aktiva grupper på olika håll i landet för tillfället.

Fredagsmötet i Burgsvik blir ett informationsmöte. Birgitta Frejhagen tycker man ska lyfta fram bra lokala exempel, och har tre idéer.

– Vi behöver göra något åt transporterna, få fler att samåka, säger hon och föreslår att samordning arrangeras via Facebooksidan Serviceort Burgsvik.

Hon fortsätter:

– Vi är på gång att ordna så att vi får ett bord vid återvinningen. Där kan man lägga saker som fungerar och som andra kan ha nytta av.

Birgitta Frejhagen vill dessutom att man ska främja lokal grönsaksodling. Genom att förskottsbetala på våren kan odlare få kapital för att våga satsa extra.

Hon tipsar även om att det går att skaffa kort till de lokala mackarna på ön där man kan tanka HVO, ett förnybart bränsle som ersätter diesel.

– Det är fantastiskt. Jag minskar mina utsläpp av växthusgaser med 93 procent, berättar Gittan.

Marie-Louise Skeppholm, som efter 2,5 års väntan fått en lägenhet i Burgsvik och kan flytta tillbaka till Storsudret, påpekar bristen på laddstolpar:

– Gotlandshem borde satsa på laddstolpar i Burgsvik, men de säger att de bara sätter upp sådana i Visby.

Trots ett fåtal närvarande blir det ett livaktigt möte, och Birgitta Frejhagen är upprymd när hon åker vidare.

– Världen är osäker, i en tid då klimatet kräver stora beslut som alla kan enas om. Just nu är det mest tryck i frågorna om gängkriminaliteten. Vi behöver bli fler så att alla förstår att klimatfrågorna är lika viktiga.

Birgitta Frejhagen har planer för Gretas Gamlingar i Burgsvik. Hittills har solen lyst över alla fredagar. Men snart kommer vintern, och Gittan tror inte att intresset av att stå i kyla och manifestera är så stor.

– Vi kanske kan fortsätta som en studiecirkel på biblioteket under vintern, och när värmen är tillbaka i vår så kommer vi ut och fortsätter.

Birgitta Frejhagen är ingen van aktivist, men efter många år som egen företagare har hon ett driv som passade bra att plocka fram när Gretas Gamlingar startades.
Birgitta Frejhagen är ingen van aktivist, men efter många år som egen företagare har hon ett driv som passade bra att plocka fram när Gretas Gamlingar startades.
Gretas Gamlingar

Startade: Klockan 12.00 den 28 juni 2019.

Var: Utanför Hoburgshallen i Burgsvik.

Initiativtagare: Birgitta Frejhagen.

Målsättning: Att bli en plattform för äldre som vill visa sitt klimatengagemang. Att vara delaktiga i arbetet för klimatförbättringar, och visa att unga och gamla har gemensamma klimatkrav.

Karta: Burgsvik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!