Sedan 1995 har illustratören (och sommargotlänningen) Jonas Burman, tillsammans med författaren Arne Norlin, gett ut böckerna om Halvan. Bokserien riktar sig till åldrarna 3-6 år, och med en titel som alltid inleds med "Här kommer...", där pojken Halvan får prova på ett yrke utifrån det fordon som används, som att köra ambulans, färja eller glassbil.
Nyligen landade del 25 i den populära barnbokserien. I Här kommer traktorn och skördetröskan får Halvan (och läsaren) en inblick i hur livet på ett jordbruk kan te sig.
– Att det blev just traktorn den här gången känns extra viktigt, faktiskt. Med just jordbruk så är det så mycket mer också, eftersom det är en så stor del av allas liv. Samtidigt som det finns många som inte vet vad jordbruk är och hur det går till för att vi ska få vår mat, säger Jonas Burman.
Precis som när Halvan får prova att köra ambulans, färja, glassbil eller taxi, är det yrket och allt omkring det, som presenteras i boken. Detaljerna och autenticiteten är viktig, i allt från traktorns märke och färg, till hur en lamning går till, förklarar Jonas Burman:
– Vi gör research i ungefär en månads tid. I det här fallet på en bondgård där vi tar en massa bilder. Vi tar hjälp av den bonden sen under hela processen, för att kolla saker, och skickar också text och bilder på korrläsning innan boken trycks, säger han.
Berättelserna om Halvan inleds med att han sitter på sitt rum och leker. Men när han drömmer sig bort blir han vuxen och har en egen liten familj. I den nya boken odlar Halvan framför allt spannmål; vete och korn, som sedan mals till mjöl som man kan baka bröd och bullar av.
Han har också ett potatisland och ett trettiotal får – alltså lamm. Att de får ett eget avsnitt i boken tycker Jonas Burman är extra roligt med tanke på hans mångåriga koppling till Gotland.
– Det har precis varit lamning på gården och en tacka har fått tre lammungar. Lamm har ju bara två spenar så det slutar med att en av lammungarna behöver hjälp för att få i sig den viktiga råmjölken. I det här fallet är det Halvans dotter Elin som får rycka in.
Överlag vill bokmakarna hålla sig från detaljer i böckerna som kan föra tankarna till en specifik geografisk plats, berättar Jonas Burman.
Det finns dock undantag. I Här kommer traktorn och skördetröskan, förekommer något mycket gotländskt på merparten av bokens 29 sidor. På huvudena har Halvan och hans familj fått på sig den gula och blåa kepsen med plastskärm och texten "Bertil Norrby AB Burgsvik".
– Det är en affär som jag själv handlar "allt" från – för den har allt, så jag gör gärna reklam för den. Men också för att det är typ av handel inte finns på så många platser längre.
Han är sedan länge vän med Stefan Norrby som driver järnhandeln efter sin far Bertil som startade den redan 1950, då som cykelverkstad.
– Stefan tycker bara det är roligt. Vi har pratat om att de ska sälja boken vid disken nästa sommar, säger Jonas Burman.
En win-win, då. Men kanske är det rentav kepsen som är "kändisen" i sammanhanget, åtminstone i trakterna kring Burgsvik.
Herman Hafdell som arbetar i affären berättar att de beställer hem cirka 7 000 kepsar per år till sina kunder.
– Ibland kommer det folk som bara vill ha en keps, säger Herman Hafdell.