Senaste dagen att lämna anbud om att fortsätta som tillfälligt asylboende i höst var den 22 april. Av de tolv anbud som inkom till Migrationsverket kvalificerades inte Björklunda och Gustavsvik. Detta på grund av att de inte bifogat lagfart i ansökan.
– Vi anser att vi tillgodosett Migrationsverket med de underlag som krävs för att uppfylla kriterierna i ansökan, säger Carina Hammander, vd vid Gotlandsresor och ansvarig för Gustavsvik.
Efter beskedet om att de inte är kvalificerade har de ansökt om överprövning hos förvaltningsrätten, enligt lagen om offentlig upphandling.
I överklagan till förvaltningsrätten i Linköping skriver ägaren till Björklunda, Halim Hoti, att det kunde ha framkommit tydligare att de behövde skicka in alla dokument igen, trots att de redan är en godkänd och befintlig leverantör. I överklagan har han även kompletterat med de dokument som saknats.
– Vi hoppas att vi får godkännande. Vi är jätteintresserade av att fortsätta som vanligt, säger Halim Hoti.
Även volontärerna vid Björklunda har skrivit till förvaltningrätten att de vill att verksamheten ska få förlängt avtal.
– Björklunda har ett bra rykte och är ett bra boende. En del av de asylsökanden har fått sommarjobb, gör praktik och arbetar, säger volontären Eva Hållsten.
– Många är på god väg. En del har blivit profiler på Sudret. Det känns väldigt sorgset att det ska få ett slut, men jag har inte kastat in handduken ännu, säger volontären Jonas Niklasson.
Migrationsverket ska ut till Björklunda i nästa vecka för att ha ett informationsmöte om en eventuell avvecklingsprocess.
– Vi vill flagga tidigt. Det viktiga för oss är att få komma ut och lämna besked och att ha lite framförhållning så gott det går, säger Cecilia Viberg, enhetschef vid Migrationsverket.
– Det är alltid tråkigt att avveckla något som upplevs som bra, men det är ett regelverk som måste följas. Vi gör vad vi ska göra enligt våra rutiner, fortsätter Cecilia Viberg.
Både Carina Hammander och Halim Hoti avvaktar i väntan på besked.
Vad gör ni om ni inte får fortsätta?
– Vad ska vi göra? Vi kan inte gå över lagen, tyvärr, säger Halim Hoti.
– Det är tråkigt så klart, men det är inte så mycket vi kan göra mer än att invänta beskedet från vår överprövning vid förvaltningsrätten. Vi har haft ett väldigt bra samarbete med Migrationsverket, så vi hoppas att vi får fortsätta, säger Carina Hammander.