Det började med en smäll en novemberdag 2006. Nordkalk sprängde och inledde brytningen av de två provbrott bolaget hade fått tillstånd för. Stenen höll hög kvalitet, men efter flera år med domstolsprövningar stod det 2019 klart att brytning i större skala inte skulle tillåtas.
Under åren som gått har de båda provbrotten varit omgärdade med stängsel och skyltar har informerat att området är en arbetsplats som obehöriga inte har tillträde till. Hål i stängslen har dock avslöjat att de vattenfyllda provbrotten används som badplats, och att motorburen ungdom använt området som mötesplats.
Nu är det dags att ändra på den ordningen. Så, vad gör man med två vattenfyllda hål mitt i Ojnareskogen?
– Det går inte att återställa marken som den var. Vår plan för efterbehandling har varit att skapa två små skogssjöar, berättar Nordkalks miljöingenjör Frej Hegg.
I slutet av augusti inleddes arbetet med efterbehandlingen av provbrotten.
– Dykare har hämtat upp betongsuggor och stolpar som slängts i brotten, sedan har vi fyllt dem med stenen som legat i högar intill. Vi har säkert tippat 5 000– 6 000 kubik sten i brotten, säger Frej Hegg.
Nu är stängslet borta, och provbrotten har gjorts säkra för både människor och djur. De tidigare branta väggarna har släntats av och lösa stenar har tagits bort för att ingen ska skada sig.
Provbrotten hade tidigare ett djup på omkring 5– 6 meter, och trots mängden sten som tippats i har de ännu ett djup som räcker för den som vill doppa sig.
– Det är säkert 16 grader. Men vattnet är ännu rätt grumligt, så det inbjuder inte riktigt till bad, säger Frej Hegg när han känner på vattnet.
För Nordkalk innebär efterbehandlingen av provbrotten slutet på planerna om brytning i Ojnareskogen. Bolaget äger ännu marken, men hoppet om att få tillstånd släcktes definitivt när Högsta domstolen inte gav prövningstillstånd 2019.
Nu får naturen ta över. Vägen mellan provbrotten har belagts med jord och sten, och där kommer växtligheten förmodligen att ta sig redan till nästa sommar.
– Det finns backtimjan här. Man känner doften. Jag hoppas att den kan sprida sig, säger Frej Hegg.
Till skillnad från de kärr och träsk som finns i området är provbrotten en ny sorts våtmark för Ojnareskogen. I det ena har det funnits gott om grodyngel, och en vall med stenar intill förmodas vara övervintringsplats för paddor och Gotlandssnok.
– Vi har sett paddor här. Jag såg en som var jättestor, säger Frej Hegg.
I det andra brottet har det simmat abborrar.
– Det borde rimligen inte finnas abborrar där. De måste någon ha planterat in, säger Henrik Johansson vid länsstyrelsens naturvårdsenhet.
Henrik Johansson säger att nu får naturen ha sin gång. Med tiden kommer växtlighet att sprida sig runt brotten, och rotar sig växterna i vattnet kan brotten kanske locka till sig fåglar.
– Jag tror att det här i första hand kommer att gynna insekter, paddor och snokar, säger Henrik Johansson.
Och hur blir badvattnet i framtiden?
– Det ena brottet hade bra genomströmning av grundvatten och därmed ett klart och fint vatten tidigare. Hur det blir nu när mycket sten tippats i återstår att se, säger Henrik Johansson.
För länsstyrelsen återstår att godkänna efterbehandlingen. Sedan ska man även ta ställning till vad som ska göras med de många hål som borrats runt provbrotten för att kontrollera grundvattnet. SGU (Sveriges Geologiska Undersökning) har visat intresse att överta ansvaret för några av dem.