Miljölarm får länsstyrelsen att agera

Innan kalkbrytningen ens har börjat anklagar Fältbiologerna Nordkalk och Mellanskog för att ha förstört den unika miljön vid Ducker i Bunge. Enligt demonstranterna förstörs rödlistade arter när skogen avverkas.- Det är skrämmande, säger Alva Snis Sigtryggsson, Fältbiologerna.

Rödlistad. Falsk guldskivslav.Foto: Lisa Wanneby

Rödlistad. Falsk guldskivslav.Foto: Lisa Wanneby

Foto: Fotograf saknas!

Bunge2012-08-01 04:00

För cirka två veckor sedan påbörjade Nordkalk med hjälp från Mellanskog avverkningen av skog vid det planerade kalkbrottet vid Ducker. Vid platsen campar protesterande fältbiologer. Enligt dem förstör och skövlar Mellanskog platsen på uppdrag av Nordkalk, något som företaget tillbakavisar.


Tillsyn på plats
Under gårdagen kallade länsstyrelsen in semesterledig personal för att göra tillsyn.

-  Vi ska se att det görs på ett hänsynsfullt sätt där man tar största hänsyn, säger Kicki Scheller tillförordnad landshövding, om den pågående avverkningen.

Om länsstyrelsens handläggare såg några fel begås på avverkningsplatsen vill dock Kicki Scheller återkomma till.

- Analysen av besöket kommer att komma, säger hon.

Men Fältbiologerna syn på saken är redan glasklar.

- Det ser rätt illa ut, säger Orvar Lorimer-Olsson.

- Maskinerna har kört rakt över hällar och fyllt igen sprickorna med jordmassor, säger Alva Snis Sigtryggsson som inte tycker att företaget tagit den hänsyn som de borde enligt tillståndet.

I området växer även rödlistad falsk guldskivslav.

- De har kört i princip rakt över den när de avverkat träd, säger Alva Snis Sigtryggsson.

På Nordkalk tillbakavisar man dock kritiken och menar att skogsarbetena håller sig inom de regler som finns.

- Ingenting går utöver det som vi fått tillstånd för, säger Håkan Pihl, projektledare på Nordkalk.

Att länsstyrelsen, efter klagomål från närmare tio privatpersoner och flera intresseorganisationer, gjort tillsyn på området oroar inte honom.

- De har en tillsynsroll så det är helt naturligt, säger han.

Enligt Fältbiologernas demonstranter har personalen som arbetar med avverkningarna i området inte tillräckligt med kunskap om vad som får lov att göras och inte. Detta håller inte Håkan Pihl med om.

-  Det här är inte det enda känsliga stället som Mellanskog hanterar skog på. Vi har även informerat noga om de villkor som finns, säger Håkan Pihl.

Nordkalk har tillstånd att förbereda för en transportväg i området, men får däremot inte bygga vägen eller bryta någon sten i området än.

Efter att Fältbiologerna framfört sin oro valde alltså länsstyrelsen att göra en tillsyn på platsen och även anordna ett möte med Kicki Scheller. Båda parterna var nöjda med mötet, men Alva Snis Sigtryggsson tror dock att det krävs mer än så.

- Jag är rädd att länsstyrelsen behöver mycket mer resurser för att klara av det här.

2005 presenterade Nordkalk sina planer på ett nytt kalkbrott vid Ducker.

Efter flera domstolsturer fick Nordkalk den 5 juli 2012 tillstånd att bryta kalk i 25 år.

Domen som meddelades av Miljööverdomstolen kan överklagas till och med torsdag den 2 augusti.

Hittills har tre överklaganden inkommit från Naturvårdsverket, Svenska botaniska föreningen och Gotlands botaniska förening. Även Fältbiologerna planerar ett överklagande till Högsta domstolen.

I går meddelade länsstyrelsen på Gotland att man inte överklagar domen eftersom man anser att Miljööverdomstolen ställt tillräckliga villkor på Nordkalk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om