Stoppar bygglov – vill köpa marken

Försvarsmakten har överklagat ett bygglov vid flyget i Visby och fått stöd av länsstyrelsen. Försvarsmakten hänvisar till bullerstörningar och vill lösa in fastigheten.

Foto: Åsa Sveds

BULLERSTÖRNIGAR (GT)2018-08-29 05:00

Det är en privat fastighetsägare på Annelund 1:27 på Flottiljvägen 2 vid den militära delen av Visby flygplats som sökt bygglov för en tillbyggnad på cirka 80 kvadratmeter av ett bostadshus. Byggnadsnämnden i Region Gotland har beviljat bygglov.

Försvarsmakten genom Fortifikationsverket har överklagat beslutet till länsstyrelsen som nu återförvisar ärendet till byggnadsnämnden. Argumentet som försvaret stödjer sig på är buller.

"Fastigheten ligger inom ett område som utsätts för höga bullernivåer vid start och landning med JAS Gripen. Bullernivåerna är högre än 90 decibel," skriver Fortifikationsverket och fortsätter:

"Staten, genom Fortifikationsverket, har därför för avsikt att lösa in fastigheten".

Om fastighetsägaren skulle få bygglov, blir det enligt försvarsmakten svårare att driva igenom processen med att lösa i fastigheten.

– Vi har överklagat bygglovet eftersom vi vill lösa in fastigheten, säger Karl-Martin Svärd på Fortifikationsverket som vill lösa in fastigheterna på Försvarsmaktens begäran.

Grunden för överklagandet är att Försvarsmakten inte fått yttra sig. När byggnadsnämnden tog beslut om bygglov tillfrågades flera av berörda fastighetsägare, men Försvarsmakten fick inte möjlighet att yttra sig.

Informationen kom först efter beslutet tagits varpå Försvarsmakten överklagade.

– Det var olyckligt att vi inte fick säga nej från början, säger Karl-Martin Svärd.

Försvarsmaktens utökade verksamhet på Gotland innebär att bullret från flyget ökar men också att det blir ökad trafik i området vilket ökar belastningen på fastigheterna som ligger där.

Försvarsmakten har tidigare löst in två fastigheter i området.

– Då var det fastighetsägarna som frågade oss, säger Karl-Martin Svärd.

Det finns fyra fastigheter som ligger på Flottiljvägen, precis vid infarten till militärens flyg, norr om Visby flygplats.

– Vi söker inte aktivt upp ägarna men begär de bygglov blir det problem. Då erbjuder vi att lösa ut ägarna. Tanken är att vi ska riva husen, säger Karl-Martin Svärd.

Försvaret har tidigare även köpt mark av regionen.

– Det är för att få en bättre gräns för det militära flyget, säger Karl-Martin Svärd.

Hur mycket verksamheten vid Tofta skjutfält kommer att påverka fastigheter i området är inte klart.

– Vi har löst in några torp längs Toftavägen. De är rivna nu. Hur det blir i framtiden är svårt att säga innan vi får klart för oss hur det går med miljöprövningen.

Åsa Sveds

asa.sveds@gotlandstidningar.se

0739252606

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om