Mäklare: Bopriserna på ön har stannat upp

Jämfört med förra året har bostadspriserna på Gotland bromsat in rejält, enligt mäklare på ön. För ett år sedan var läget ett helt annat: "Hann knappt komma till kontoret innan säljaren hade sålt sitt objekt", säger mäklaren Eric Randlert.

Priserna på bostadsrätter och villor på Gotland har stannat upp, enligt mäklaren Eric Randlert.

Priserna på bostadsrätter och villor på Gotland har stannat upp, enligt mäklaren Eric Randlert.

Foto: Petra Jonsson

Budgivningar under utropspris2018-04-15 10:30

Priserna på öns bostadsmarknad bromsar in. En snabb titt på bostadssajten Hemnet visar att många av de budgivningar på Gotland som i nuläget pågår har inletts med bud som ligger under utgångspris.

Färska siffror från Fastighetsmäklarförbundet visar att två av fem (39 procent) mäklare i Sverige tror på en prisuppgång den kommande tremånadersperioden, medan lika många (41 procent) tror på stillastående priser. Bara en av fem (20 procent) tror på prisnedgång vilket är en minskning med 9 procentenheter jämfört med förra månaden.

Säsongen för fritidshus bör nu vara igång, men på Gotland tycks det stora suget efter att buda hem en sommarstuga inte ha kommit igång.

– Traditionella fritidshus finns det inte så många av längre, utan det blir mer eller mindre fullt permanenta hus och stugor. Vårsäsongen för oss drar igång när det börjar bli grönt, säger Eric Randlert vid Mäklarhuset på Gotland.

Hans företag har förberett sig på en våg av spekulanter efter fritidshus.

– Vi har en hel del objekt som ligger i pipelinen och ska ut nu när det börjar bli grönt. Påsken brukar vara en bra start på vårsäsongen, men den var tidig i år så det har varit rätt lugnt hittills, säger han.

Han är en av de mäklare som anser att bopriserna har stannat upp.

– Vi lever i en stabil och trygg och normal bostadsmarknad, och jag tror inte vi kommer att ha någon prisuppgång, utan snarare en stillastående marknad. För ett år sedan var vi i en het marknad, med budgivningar som bara drog iväg. Nu är vi snarare inne i en normal, helt naturlig marknad.

Men han menar att det alltid finns undantag – vissa objekt kan ändå öka i pris.

– Har du ett hus eller en bostadsrätt där man inte behöver göra någonting, så finns det fler som vill köpa. Köparna vill inte behöva renovera så mycket själva, utan ha det mesta färdigt. De objekten kan då dra iväg lite i pris.

Att våldsamma budgivningar varit sällsynta på Gotland den sista tiden handlar enligt Eric Randlert inte om att det är något överskott på objekt just nu.

– Nej, det är lika mycket nu som det var för ett år sedan skulle jag säga. Men då hade vi ett "Stockholmsläge", att man skulle "köpa innan". Vi hade ett par försäljningar där vi knappt hann komma till kontoret innan säljaren hade sålt sitt objekt. Marknaden var så het att köpare inte ville vara med i en budgivning utan gick in och köpte i förväg istället. Det händer fortfarande, även om marknaden är lugnare nu.

Det skärpta amorteringskravet som nyligen infördes kan också vara en av orsakerna till inbromsningen på bopriserna.

– Så fort det blir en förändring rent politiskt eller ekonomiskt så uppstår det en osäkerhet, och då kan det finnas en rusch att man ska köpa innan de lagarna träder i kraft. När det sedan har hänt så sätter sig marknaden och det blir lugnt ett par månader, som det är nu, säger Eric Randlert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!