För tre veckor sedan flyttade Johannes Obermeier och familjen in i huset de köpt i Dalhem. Nu pågår inskolning av barn för fullt. Traktorn har han parkerat hos en granne.
– Jag var lite månskensbonde när vi bodde Dalarna. Där hade vi ett och ett halvt hektar och jag odlade potatis och lite annat. Nu har jag bara villatomt med gräsmatta, så hur det blir med traktorn vet jag inte, säger han.
Johannes Obermeier har nått Gotland via Lohberg i Bayern, München, Colorado i USA, Halmstad och Grängesberg.
– Mitt liv har bestämts av där bryggerierna finns, säger han om färdvägen.
I lilla Lohberg nära gränsen till Tjeckien drev föräldrarna det lokala bryggeriet Osser Biers pub. Bryggeriägarens barn gick i samma klass och när det var dags att välja yrke var det naturligt för Johannes Obermeier att bli lärling i bryggeriet.
– Bryggeriet i Lohberg är lika stort som det i Visby och väldigt traditionellt, berättar han.
Efter en tid som lärling utbildade sig Johannes Obermeier till bryggmästare i München. Första jobbet efter examen var vid Kaltenberg, inte i Tyskland utan vid bolagets mikrobryggeri i Colorado, USA.
– När jag var i USA fick jag frågan om jag ville flytta till Halmstad och Krönleins bryggeri, eftersom de brygger Kaltenberg på licens, förklarar Johannes hur han kom till Sverige.
Till Spendrups kom Johannes Obermeier 2009. Innan han flyttade till Gotland arbetade han som driftschef vid bryggeriet i Grängesberg. Där producerar 300 anställda cirka 180 miljoner liter öl per år.
– Det är svårt att tänka småskaligt i så stor produktion. Jag kommer från ett litet bryggeri och tycker det är roligare med det lilla. I ett litet bryggeri står bryggmästaren i centrum och är med i alla processer, säger Johannes.
När Gotlands Bryggeri förra året sökte ny bryggmästare var Johannes Obermeier inte sen att söka. Under hans tid i Visby har bryggeriet hunnit med att ta fram en kellerbier och Johannes har varit på flera mässor, bland annat i Hamburg, för att lansera bryggeriets ölsorter.
– Vi satsar på Tyskland. Gotlands Bryggeri har ett bra varumärke och tyskarna är Gotlandstokiga, säger Johannes Obermeier.
På frågan vilket av bryggeriets öl han föredrar svarar Johannes Obermeier diplomatiskt att varje öl har sitt tillfälle. Men tillägger att bryggeriets pils ändå är favoriten.
Johannes Obermeier har även tagit fram ett bocköl bryggt på vetemalt. Om det faller Systembolaget i smaken kan det finnas i alla butiker till jul.
För närvarande har det lilla bryggeriet på S:t Hansgatan tre bryggmästare, förutom Johannes Obermeier även Johan Spendrup och Joakim Enekvist. Beredskapen inför kommande expansion är god.
– Det går inte att utöka mer på S:t Hansgatan. Vi satte in en ny tank i januari. Nu är det fullt, säger Johannes Obermeier.
Gotlands Bryggeri avbröt i slutet av maj förberedelserna med ett nytt bryggeri i Visby hamn. Nu tittar man på nya alternativ.
– Mycket av det jobb vi lade ner på projektering har vi nytta av i nästa satsning. Vi är redan en bra bit på väg när vi hittat en ny lösning, säger Johannes Obermeier.