Förvaltningsrätten valde att, åtminstone delvis, gå på regionjuristen Patrik Petterssons överklagande av regionfullmäktiges beslut att sälja den gamla hamnterminalen till Spendrups. Pettersson, som överklagade som privatperson, ansåg att beslutet stred mot kommunallagen.
På tisdagen kom domen där rätten stoppar försäljningen, då man bland annat anser att det finns brister i hur beslutet fattades i fullmäktige den 7 september 2015. Man menar exempelvis att det i kungörelsen inför sammanträdet inte gått att utläsa vilken typ av avtal ärendet avser.
MATS PETTERSSON: Kan regionen gör någonting rätt?
"Det kan inte utläsas att det gäller en överlåtelse av mark eller att ett avtal ska undertecknas. Det kan inte heller utläsas att ärendet även omfattar bolagsbildning, att tekniska nämnden ska ges i uppdrag att utföra diverse åtgärder bestående bland annat av ridvning, sanering och fastighetsbildning eller någon av de andra punkterna som ärendet faktiskt omfattar", skriver förvaltningsrätten i sitt beslut. Mot bakgrund av dessa brister anser rätten att det varit omöjligt att av kungörelsen förstå vad ärendet faktiskt gällde.
Förvaltningsrätten anser även att regionfullmäktige genom att underteckna ett ramavtal om villkor för en grundvattenledning lämnat ett otillåtet stöd till Spendrups, vilket strider mot lag. Rättens ordförande, Erik Hjulström, var dock skiljaktig på denna punkt, och ansåg inte att det handlade om otillåtet stöd.
Patrik Pettersson är lättad över förvaltningsrättens beslut, men är ändå inte helt nöjd.
– Jag är lite förvånad över att jag inte får rätt på fler punkter. Jag tycker till exempel att rätten gör det lite för lätt för sig när det gäller stödförsäljning av själva fastigheten. Men jag är såklart lättad över att jag haft rätt. Jag har ju inte överklagat det här i rent allmänt missnöje, utan för att jag ansett att det här varit fel i juridisk mening, säger han.
Vad tror du kommer att hända nu?
– Det är svårt att spekulera i, det får regionen ta ställning till. Som jag förstått så fanns det en skiljaktig domare på en punkt, vilket kan tala för ett överklagande. Å andra sidan är det inte säkert att kammarrätten ger mig fel på de punkterna som förvaltningsrätten gjorde, ifall regionen nu väljer att överklaga.
Regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) säger att det än så länge är för tidigt att säga hur beslutet påverkar affären, men att den skulle gå i stöpet på grund av domen tror han inte.
– Det förvaltningsrätten anmärker på är ju formella delar, så som att vi inte kungjort det på rätt sätt och att det inte framgått tydligt vad var och en skulle betala i vattenlösningen. Man har inte riktat någon kritik mot affären som sådan i övrigt, så vi får helt enkelt göra om det så att allt blir formellt riktigt, säger han.
Förvaltningsrättens beslut kan dock göra att processen drar ut på tiden mer än planerat, enligt Björn Jansson.
– Den kan göra det. Det beror på hur snabbt vi kan fatta beslut om det här i fullmäktige. Vi får titta på det här, och gå vidare med det därifrån.
Helagotland.se har även sökt Gotland Bryggeris vd Johan Spendrup samt regiondirektör Peter Lindvall, dock utan framgång.