Om ett halvår ska den gamla färjeterminalen i Visby hamn rivas och ge plats åt ett nybyggt bryggeri. En av knäckfrågorna har varit var de nuvarande hyresgästerna ska ta vägen. Nu har ledningskontoret tagit fram ett avtal där den enda privata hyresgästen, ett bolag med Pigge Werkelin i ledningen, kompenseras med 1,5 miljoner kronor. En summa som alltså läggs på de redan 25 miljoner kronor som regionen behöver betala för att få tomten byggklar. På torsdag ska regionstyrelsen ta ställning till avtalet med Pigge Werkelin.
Pigge Werkelin och Monica Möller Werkelins bolag Östersjöns förvaltning AB hyr 253 kvadratmeter, där Werkelinbolagen huserar men där även andra företag andrahandshyr kontor via Östersjöns förvaltning. Dessutom ingår 15 parkeringsplatser.
Werkelins hyresavtal med Region Gotland sträcker sig till år 2022. Regionen har erbjudit ersättningslokaler i både kongresshallen och Björkanderska huset, men som Pigge Werkelin tackat "nej" till.
– Det är öppna kontorslandskap och det fungerar inte för alla företag som ska flytta med oss, säger han.
Totalt rör det sig om ett dussin företag, inklusive de bolag som Pigge Werkelin själv driver, och minst 25 anställda som tvingas flytta.
Lösningen blir alltså istället att Region Gotland köper ut Östersjöns förvaltning AB för 1,5 miljoner kronor.
– Det har inte varit speciellt mycket förhandlingar i det här. De har lagt fram ett förslag och sagt "ungefär så här ska det vara", konstaterar Pigge Werkelin.
I en av regionens arbetshandlingar framgår det att Pigge Werkelins bolag tycker att en rimlig ersättning är mellan 1,6 och 2,1 miljoner kronor. Han har dock kommit fram till att regionens bud ändå är det han kallar för en vettig ersättning.
– När jag pratade med en jurist så säger de att det ligger ungefär på den här nivån, så då får det vara på det här sättet, säger han.
Anders Lindholm, exploateringsstrateg på Region Gotland, har varit med och tagit fram avtalet, men han vill inte diskutera summan på 1,5 miljoner kronor.
– Jag vill låta regionstyrelsen besluta om det, för det är ju den som ska ta ställning. Tycker de något annat blir det fel att prata om det i detalj, säger Anders Lindholm.
Även regionens hamnavdelning och Sjöfartsverket håller till i den gamla färjeterminalen och där behövs fortfarande en lösning.
– Vi har några alternativ på gång som vi diskuterar, men jag vill inte säga något än, säger Patric Ramberg, teknisk direktör.
Bland de olika alternativen finns både lokaler i regionens egna fastighetsbestånd och hos andra fastighetsägare.