Polisen har under den senaste tiden märkt att allt fler pojkar och flickor som inte är straffmyndiga förekommer i samband med ärenden som rör narkotika och ringa stöld, det vill säga snatterier.
– Vi ser en tendens till att vi får alltmer att göra med de som är under 15. Det handlar om att vi träffar på dem i narkotikasammanhang och i samband med snatterier i butikerna, säger Jenny Hederstedt, yttre befäl vid polisen på Gotland.
Polisen misstänker att en bidragande orsak kan vara det varma vädret, och att fler unga börjat röra sig ute på kort tid. För det handlar inte nödvändigtvis om att polisen själv börjat röra sig mer ute i miljöer där unga finns, menar Jenny Hederstedt.
– Ungdomar hänger mer utomhus på eftermiddagar och kvällar, och knyter kanske kontakter med sådana som går någon klass över, och då kan det hända att man kommer in på fel spår mot det brottsliga, säger hon.
Antalet snatterier ser inte ut att minska, enligt polisen.
– Snatterier i butiker ser vi ofta sker i samband med skolraster eller efter att elever slutat skolan. En majoritet av ärendena rör smink och kosmetika, smycken och kläder. Det är också vanligt att man tar energibars, drycker och godis, säger Jenny Hederstedt.
Enligt henne är det vanligare att flickor blir tagna för snatteri än pojkar, även om mörkertalet kan vara väldigt stort.
– Jag skulle säga att tjejer är de jag träffat på flest gånger i samband med snatteri. Ordningsvakterna på Östercentrum gör ett fantastiskt jobb och det är oftast de som hjälper till att upptäcka dem som snattar.
Även i narkotikarelaterade ärenden blir det alltså allt vanligare att personer under 15 dyker upp för polisen.
– Vi ser att många 16-17-åringar missbrukar narkotika, men man kan också se i de gängen att det ofta finns en liten svans av sådana som kan visa sig vara bara 14-15 år. Så blir det mer och mer, säger Jenny Hederstedt.
Hon vill därför uppmana föräldrar att ha bättre koll på vad deras unga gör.
– Det är föräldrarna som behöver ta mer ansvar. Varje vecka hanterar vi någon som inte är straffmyndig i narkotikaärenden.
Ett annat brott som ökar bland ungdomar är olovliga körningar i samband med epa-traktorer.
– Inte helt sällan kör ungdomar omkring i registrerade epa-traktorer, men fordonen är gjorda för att gå lika fort som en vanlig personbil. Och har man inte körkort blir det olovlig körning, vilket ju ger konsekvenser för om man ska försöka ta sitt körkort senare, säger Jenny Hederstedt.