Det finns alltid två sidor av samma mynt, och när det kommer till borgerlig vigsel är det verkligen så. Å ena sidan är förrättningen beskriven i lag som ett kostnadsfritt, snabbt alternativ till juridiskt bindande äktenskap. Alla ska kunna gifta sig oavsett storlek på plånbok.
Men en del vill inte ha det snabbt och billigt. Somliga vill precis som vid en kyrklig vigsel kunna bjuda in obegränsat antal familjemedlemmar och ösa på med en lång och personlig vigselakt, men utan religiösa förtecken. Problemet blir när vigselförrättaren, som enligt lag knappt får någon ersättning, tvingas lägga ner ibland hela dagar på att ordna en så bra och minnesvärd vigsel som möjligt.
– Det borde finnas två varianter. Så klart ska det finnas ett gratis alternativ som hålls kort, men så finns det dem som åker långa vägar för att gifta sig på Gotland och som vill lägga pengar på det, då måste det gå att sälja det som en extra tjänst, säger Anna-Maria Bauer.
Hon förstår inte varför länsstyrelsen försöker försämra, när hon själv tycker att Gotland i stället borde utveckla bröllopsturismen.
– Vi får så många förfrågningar att vi tvingas säga nej. Men inte skulle jag ställa upp och jobba gratis varenda fin helg på året, det går ju inte.
Anna-Maria Bauer säger att sådana här specifika och personliga önskemål om borgerliga vigslar funnits så länge hon kan minnas. Hon tror att det är dessa förväntningar människor har, och hoppas att regionen och länsstyrelsen kan komma fram till någon lösning som bättre matchar verkligheten.